ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις των πλαστικών στις ορμόνες και τον μεταβολισμό

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα νορβηγών επιστημόνων, οι οποίοι εξέτασαν τις επιπτώσεις των πλαστικών συσκευασιών φαγητού στην υγεία.

Οι επιπτώσεις των πλαστικών στις ορμόνες και τον μεταβολισμό

Νορβηγοί ερευνητές ανέλυσαν πλαστικές συσκευασίες φαγητού που κυκλοφορούν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία και εντόπισαν σε αυτές αρκετές επιβλαβείς ουσίες - απαιτείται επανασχεδιασμός των πλαστικών για να είναι ασφαλή, αναφέρουν

«Εντοπίσαμε 9.936 διαφορετικά χημικά σε ένα και μόνο πλαστικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως συσκευασία τροφίμων» ανέφερε ο Δρ. Μάρτιν Βάγκνερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).

Στην πρώτη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν 36 διαφορετικά πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συσκευασίες τροφίμων. Οι πλαστικές συσκευασίες προέρχονταν από πέντε χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Γερμανία και Νορβηγία.

«Στα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά προϊόντα εντοπίσαμε χημικά τα οποία μπορούν να επιδράσουν στην έκκριση ορμονών και στον μεταβολισμό» σημείωσε ο Δρ. Βάγκνερ, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των επιδράσεων, καθώς τόσο οι ορμόνες όσο και ο μεταβολισμός παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Στη δεύτερη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς συνδυασμούς χημικών που υπάρχουν στα πλαστικά προκειμένου να ανακαλύψουν την πιθανή επίδρασή τους στους συζευγμένους με την πρωτεΐνη G υποδοχείς. Οι υποδοχείς αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση σημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. «Εντοπίσαμε 11 συνδυασμούς χημικών σε πλαστικές συσκευασίες που επιδρούν σε αυτούς τους υποδοχείς σήμανσης» τόνισε ο Δρ. Βάγκνερ.

«Τόσο αυτά όσο και προηγούμενα ευρήματα δείχνουν ότι τα πλαστικά μάς εκθέτουν σε τοξικά χημικά. Ολα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα πλαστικά ώστε να τα κάνουμε ασφαλέστερα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα χημικά των πλαστικών μπορούν να εκλυθούν στο περιβάλλον υπό φυσιολογικές συνθήκες ή αν παραμένουν προσδεδεμένα στο πλαστικό. Πριν από λίγα χρόνια, μια άλλη ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο Δρ. Βάγκνερ, απέδειξε ότι από τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα διαρρέουν χημικά όταν βυθιστούν σε νερό.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.