ΥΓΕΙΑ

Παράλυση Bell ή εγκεφαλικό; Προσοχή στα σημάδια στο πρόσωπο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η παράλυση Bell προκαλεί ξαφνική αδυναμία στους μύες του προσώπου.

Παράλυση Bell ή εγκεφαλικό; Προσοχή στα σημάδια στο πρόσωπο
Bigstock

Αυτό κάνει το μισό πρόσωπο να φαίνεται πεσμένο, γι' αυτό και συχνά συγχέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο. Το χαμόγελό σας είναι “μονόπλευρο” και το μάτι σας από εκείνη την πλευρά αντιστέκεται στο κλείσιμο (φυσικό βλεφάρισμα).

Η παράλυση Bell, γνωστή και ως παράλυση προσώπου, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα οιδήματος και φλεγμονής στο νεύρο που ελέγχει τους μύες στην μία πλευρά του προσώπου. Μπορεί να είναι μια αντίδραση που εμφανίζεται μετά από ιογενή λοίμωξη.

Για τους περισσότερους, η παράλυση Bell είναι κάτι προσωρινό. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, με πλήρη ανάρρωση σε περίπου 6 μήνες. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να έχει κάποια συμπτώματα παράλυσης Bell εφ' όρου ζωής. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η παράλυση Bell μπορεί να υποτροπιάσει.

Παράλυση Bell: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της παράλυσης Bell εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορη έναρξη ήπιας αδυναμίας έως ολικής παράλυσης στην μία πλευρά του προσώπου, που εμφανίζεται σταδιακά εντός ωρών ή ημερών
  • Πτώση προσώπου και δυσκολία στην έκφραση του προσώπου, όπως το κλείσιμο των ματιών ή το χαμόγελο
  • Σάλια
  • Πόνος γύρω από τη γνάθο ή μέσα ή πίσω από το αυτί στην πληγείσα πλευρά
  • Αυξημένη ευαισθησία στον ήχο στην πληγείσα πλευρά
  • Πονοκέφαλος
  • Μείωση της γεύσης
  • Αλλαγές στην ποσότητα των δακρύων και του σάλιου που παράγετε

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η παράλυση Bell μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα και στις δύο πλευρές του προσώπου.

Facial-Nerve-Paralysis-Bell's-Palsy

Παράλυση Bell: Αιτίες

Αν και ο ακριβής λόγος που εμφανίζεται η παράλυση του Bell δεν είναι ξεκάθαρος, συχνά συνδέεται με την έκθεση σε ιογενή λοίμωξη. Οι ιοί που έχουν συνδεθεί με την παράλυση Bell περιλαμβάνουν:

Με την παράλυση Bell, το νεύρο που ελέγχει τους μύες του προσώπου, το οποίο περνά μέσα από έναν στενό διάδρομο οστών, φλεγμαίνει και διογκώνεται, συνήθως λόγω ιογενούς λοιμώξεως. Εκτός από τους μύες του προσώπου, το νεύρο επηρεάζει τα δάκρυα, το σάλιο, τη γεύση και ένα μικρό οστό στο μέσον του αυτιού.

Παράγοντες κινδύνου

Η παράλυση Bell εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που:

  • Είναι έγκυες, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο κύησης, ή που βρίσκονται στην πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό
  • Έχουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, όπως γρίπη ή κρυολόγημα
  • Έχουν διαβήτη

Επίσης, ορισμένα άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις παράλυσης Bell, κάτι που παρατηρείται σπάνια, έχουν γενικότερα οικογενειακό ιστορικό επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για παράλυση Bell.

Πότε να δείτε γιατρό

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε είδος παράλυσης, επειδή μπορεί να πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο και όχι για παράλυση Bell!

Η παράλυση Bell δεν προκαλείται από εγκεφαλικό. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν αισθανθείτε αδυναμία ή πτώση του προσώπου, για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πηγή: mayoclinic.org