ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η δίαιτα keto να θεραπεύσει την ακμή;

Σινάνη Αικατερίνη

Νεαρές γυναίκες που ακολούθησαν κετογονική διατροφή για να χάσουν βάρος, είχαν ένα απροσδόκητο όφελος: η ακμή τους άρχισε να υποχωρεί.

Μπορεί η δίαιτα keto να θεραπεύσει την ακμή;
Acne Bigstock

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια ευκαιρία για τον έλεγχο της δερματικής νόσου που επηρεάζει τους περισσότερους εφήβους και πολλούς ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή τους, προκαλώντας αγωνία, αμηχανία, άγχος και χαμηλή αυτοπεποίθηση και τους στερεί την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Luigi Barrea, του Università Telematica Pegaso στη Νάπολη της Ιταλίας.

Η ακμή θεωρείται μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει τον θύλακα της τρίχας, το στέλεχος της τρίχας και τον κοντινό σμηγματογόνο αδένα. Περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού προσβάλλεται από ακμή, κυρίως στην εφηβεία.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς ερευνητές, η ακμή συνδέεται με την παχυσαρκία, ίσως επειδή και οι δύο καταστάσεις συνδέονται με την αύξηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Θα μπορούσε η κετογονική δίαιτα να καταπολεμήσει αυτή την υποκείμενη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες;

«Ενώ ο ρόλος της διατροφής στην ακμή είναι ασαφής, η κετογονική δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες είναι γνωστό ότι υποβοηθά την απώλεια βάρους και τη δημιουργία αντιφλεγμονωδών κετονικών σωμάτων που παρέχουν ενέργεια όταν δεν υπάρχουν διατροφικοί υδατάνθρακες, καθώς και την προώθηση της αντίστασης κατά του φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες», εξήγησε ο Barrea.

Στη μελέτη συμμετείχαν 31 νεαρές γυναίκες (ηλικίας 18 έως 30 ετών) που ήταν παχύσαρκες και είχαν μέτρια επίπεδα ακμής.

Όλες οι γυναίκες ξεκίνησαν μια κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (μόλις 700-800 θερμίδες την ημέρα) για 45 ημέρες. Σύμφωνα με το σχήμα κετοθεραπείας, το 44% των θερμίδων προερχόταν από λίπος, το 43% από πρωτεΐνες και μόλις το 13% από υδατάνθρακες.

Όλες οι γυναίκες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δίαιτα, ενώ αναφέρθηκαν κάποιες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκέφαλοι και μυϊκή αδυναμία.

Τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους ήταν εντυπωσιακά. Οι γυναίκες έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 8% του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια των 45 ημερών, ενώ παρόμοιο ήταν το ποσοστό μείωσης στις μετρήσεις της μέσης τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Παράλληλα βελτιώθηκε η ακμή τους. Οι βαθμολογίες βελτιώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 41,5% στη διάρκεια της δίαιτας των 45 ημερών.

«Οι συμμετέχουσες ανέφεραν επίσης πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, με μέση βελτίωση 45% στη βαθμολογία ποιότητας ζωής», ανέφεραν οι ερευνητές.

Υπάρχει επιστημονική βάση για την ανακούφιση της ακμής. Διαπίστωσαν ότι οι δείκτες για τη συστηματική φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου βελτιώθηκαν. Οι βελτιώσεις στη φλεγμονή και το οξειδωτικό φάνηκε να συσχετίζονται με μειώσεις στη σοβαρότητα της ακμής.

«Σε αυτή τη μικρή πιλοτική δοκιμή, η κετογονική δίαιτα 45 ημερών με πολύ χαμηλές θερμίδες έδειξε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη σοβαρότητα της ακμής, οι οποίες φάνηκε να αποδίδονται στις γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της δίαιτας», πρόσθεσε ο Barrea.

«Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες, πιο ισχυρές μελέτες, η κετογονική δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά και τις τοπικές θεραπείες για να βοηθήσει τις πολλές χιλιάδες ανθρώπων που πάσχουν από ακμή», κατέληξε ο Barrea.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία.