ΥΓΕΙΑ

Νέο φάρμακο πέτυχε 29% απώλεια βάρους: Το ονόμασαν “Γκοτζίλα” οι ερευνητές!

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σεισμό στην ιατρική κοινότητα προκάλεσε ένα επαναστατικό ενέσιμο φάρμακο για αδυνάτισμα, που ονομάστηκε "Godzilla", λόγω της απίστευτης αποτελεσματικότητάς του.

Νέο φάρμακο πέτυχε 29% απώλεια βάρους: Το ονόμασαν “Γκοτζίλα” οι ερευνητές!
Bigstock

Η δραστική ουσία ρετατρουτίδη (retatrutide) είναι ένα φάρμακο που έδειξε απαράμιλλη ικανότητα να βοηθά τους χρήστες να χάσουν έως και 29% του σωματικού τους βάρους σε λιγότερο από ένα έτος!

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, που μόλις ολοκληρώθηκε στη Βενετία, αποκαλύφθηκε αυτή η νέα θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της ρετατρουτίδης να ξεπεράσει τα τρέχοντα φάρμακα απώλειας βάρους, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy) και η τιρζεπατίδη (Mounjaro).

Απίστευτα αποτελέσματα

Σε σύγκριση με τα τη σεμαγλουτίδη και την τιρζεπατίδη, που στοχεύουν μόνο έναν ή δύο υποδοχείς, η ρετατρουτίδη, σε δόση μιας εβδομαδιαίας ένεσης, είναι πιο επιτυχημένη αφού στοχεύει σε τρεις σημαντικούς υποδοχείς : GLP-1, GIP και γλυκαγόνη. Αυτή η στρατηγική “τριπλού χτυπήματος” αυξάνει τον μεταβολισμό ταυτόχρονα με την μείωση της όρεξης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πιο ουσιαστική μείωση του λίπους.

Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 2 με 338 παχύσαρκα άτομα, οι χρήστες ρετατρουτίδης σε περίοδο 6 μηνών κατά μέσο όρο έχασαν το 24% του αρχικού σωματικού τους βάρους:

  • Οι γυναίκες συμμετέχουσες έχασαν κατά μέσο όρο το 29% του αρχικού τους βάρος
  • Οι άνδρες συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο το 21,2% του αρχικού τους βάρους

Η επιστημονική κοινότητα εξέλαβε με ενθουσιασμό αυτά τα αποτελέσματα επειδή είναι πρωτόγνωρα για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και του Κέντρου Ερευνών για την Παχυσαρκία του Yale, δρ. Ania Jastreboff, τόνισε τη σημασία αυτών των αποτελεσμάτων: "Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σε μια δοκιμή φάσης 2, αυτός ο βαθμός μείωσης βάρους σε αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν έχει παρατηρηθεί πριν”.

Σύγκριση του νέου φαρμάκου (ρετατρουτίδη) με τα ήδη γνωστά (σεμαγλουτίδη, τιρζεπατίδη)

Οι σύγχρονες ενέσεις για απώλεια βάρους, όπως το Mounjaro (τιρζεπατίδη) και το Ozempic (σεμαγλουτίδη), έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Αρχικά δημιουργήθηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 , αλλά χρησιμοποιούνται πλέον και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας εφόσον βοηθούν τους χρήστες να χάσουν περίπου το 15% του βάρους τους σε περίπου 2 χρόνια (22 μήνες). Σε διάστημα 23 μηνών, το Mounjaro, το οποίο στοχεύει τους υποδοχείς GLP-1 και GIP, μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά 22,5%.

Η ρετατρουτίδη είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία που ερευνάται αυτήν τη στιγμή, επειδή μπορεί να προκαλέσει το 24% της απώλειας σωματικού βάρους σε μόλις 1 έτος.

Ο καθηγητής Julio Rosenstock του πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος έχει μελετήσει στο παρελθόν παρόμοια φάρμακα, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της ρετατρουτίδης με την σεμαγλουτίδη και την τιρζεπατίδη. Υποστήριξε ότι ενώ η τιρζεπατίδη (Mounjaro) θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική και ονομάστηκε “King Kong” των GLP-1, η ρετατρουτίδη μπορεί να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή και γι' αυτό την ονόμασαν “Godzilla” για τις δυνατότητές της!

Περαιτέρω επιπτώσεις και διαθεσιμότητα στο μέλλον

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ανέφερε περισσότερα οφέλη για την υγεία:

Η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκαν σημαντικά για τους συμμετέχοντες και μερικοί κατάφεραν να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα για την υπέρταση.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ρετατρουτίδη μπορεί να έχει ευρύτερα πλεονεκτήματα για την υγεία πέρα το να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Μεγαλύτερες έρευνες θα επιβεβαιώσουν την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και το προφίλ ασφάλειας της ρετατρουτίδης καθώς οι ερευνητές προχωρούν σε δοκιμές φάσης 3. Εάν αυτές οι δοκιμές υποστηρίξουν τα προκαταρκτικά ευρήματα, το νέο φάρμακο μπορεί να αρχίσει να διατίθεται εντός των επόμενων 3 ετών.

Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, η οποία παράγει τη ρετατρουτίδη, είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές του φαρμάκου. Η Nadia Ahmad, αναπληρώτριας αντιπρόεδρος για την Παχυσαρκία στην Eli Lilly, δήλωσε: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το επίπεδο απώλειας βάρους που έχει επιτύχει η ρετατρουτίδη, ενεργοποιώντας τρεις υποδοχείς, κάτι που την κάνει να διαφέρει από τα φάρμακα που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά”.

Πηγές: sciencetimes.com, telegraph.co.uk, thesun.co.uk, thetimes.co.uk