ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια βάρους με νέο χάπι: Διπλάσια αποτελεσματικότητα από ενέσεις σεμαγλουτίδης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα πειραματικό νέο χάπι αδυνατίσματος δείχνει να είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα γνωστά Ozempic και Wegovy.

Απώλεια βάρους με νέο χάπι: Διπλάσια αποτελεσματικότητα από ενέσεις σεμαγλουτίδης
Bigstock

Η δραστική ουσία στο νέο φάρμακο είναι η αμυκρετίνη (amycretin) και έκανε τους συμμετέχοντες να χάσουν το 13% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δοκιμής πρώτης φάσης που ανακοίνωσε η παραγωγός φαρμακευτική εταιρεία, Novo Nordisk.

Προηγούμενες δοκιμές έδειξαν ότι τα φάρμακα Ozempic και Wegovy της ίδιας εταιρείας οδηγούν σε απώλεια περίπου 6% του αρχικού σωματικού βάρους για την ίδια χρονική περίοδο.

Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της αμυκρετίνης.

Πώς λειτουργεί η αμυκρετίνη

Σε αντίθεση με τα φάρμακα που έχουν τη σεμαγλουτίδη ως βασική δραστική ουσία (Ozempic, Wegovy, Mounjaro), η αμυκρετίνη χορηγείται από το στόμα ως χάπι και όχι σε ενέσιμη μορφή.

Παρόμοια με την σεμαγλουτίδη, όμως, η αμυκρετίνη επίσης μιμείται την λειτουργία της ορμόνης GLP-1, η οποία μειώνει την όρεξη. Αλλά μιμείται την λειτουργία και μιας άλλη ορμόνης, που ονομάζεται αμυλίνη (amylin).

“Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι λίγο πιο συναρπαστική, με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε”, δήλωσε ο Daniel Drucker, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά.

Ωστόσο, απαιτούνται πολλά περισσότερα δεδομένα, είπε, προσθέτοντας ότι η αμυκρετίνη δεν έχει συγκριθεί άμεσα με άλλα φάρμακα σε μια δοκιμή άμεσης αντιπαράθεσης.

Τα αποτελέσματα από μια δοκιμή μιας ενέσιμης μορφής αμυκρετίνης αναμένονται κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Για την μικρή δοκιμή αμυκρετίνης, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με μέσο βάρος 89 κιλών, όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο έχασαν το 1% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 3 μηνών.

Οι αγωνιστές GLP-1 έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αλλά αυξάνουν εκείνον για γαστρεντερικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτες.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι όταν οι χρήστες σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα, ανακτούν σε μεγάλο βαθμό το βάρος που είχαν χάσει.

Πηγές: fiercebiotech.com, sciencealert.com