ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το Ozempic (με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη) και άλλα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους είναι ένα καυτό θέμα στο χώρο της διατροφής.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους
Bigstock

Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται για τη θεραπεία με σεμαγλουτίδη που πλέον συνταγογραφείται και πέραν από τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Στους διαβητικούς.

Τα άτομα με διαβήτη, στα οποία απευθύνεται αρχικά αυτό το φάρμακο, αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε αυτό λόγω των ελλείψεων οι οποίες προέκυψαν από την κατακόρυφη άνοδο στη ζήτηση για λόγους απώλειας βάρους από μη διαβητικούς.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε σεμαγλουτίδη, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση αποκλειστικά για την περίπτωσή σας. Προς το παρόν, ας δούμε τα τρία κορυφαία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Ozempic, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Shyla Cadogan, αρθρογράφο στο studyfinds.org.

Πρώτα, πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι είναι το Ozempic. Το Ozempic εμπίπτει στην κατηγορία των φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές GLP-1. Το GLP-1 είναι μια ορμόνη που το σώμα μας παράγει φυσικά και απελευθερώνεται από τα κύτταρα του εντέρου. Βοηθά το σώμα να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη, για να σταθεροποιήσει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν μειωμένη λειτουργικότητα της GLP-1, επομένως έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δυσκολεύονται να τα κρατήσουν υπό έλεγχο. Το Ozempic βοηθά αυτή τη διαδικασία να λειτουργήσει ξανά ομαλά, ενθαρρύνοντας την ισορροπία των σακχάρων στο αίμα και μειώνοντας τα επίπεδα HbA1C (αιμοσφαιρίνη Α1C), που μετρά τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διάστημα τριών μηνών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σεμαγλουτίδη:

1. Κατά κανόνα η απώλεια βάρους δεν είναι μόνιμη

Είναι πιθανό να χάσετε βάρος αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε σεμαγλουτίδη με τη νοοτροπία ότι είναι μια “μαγική” λύση για ένα λεπτό σώμα. Δεν συμβαίνει σε όλους και μπορεί να σας αφήσει σε απόγνωση.

Ένα φάρμακο δεν αποτελεί από μόνο του αλλαγή τρόπου ζωής. Η μετάβαση στο Ozempic μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα κιλά, αλλά θέλει και προσωπική σας προσπάθεια για να τα κρατήσετε μακριά.

Πολλοί ανέφεραν ότι ξαναπήραν το βάρος μετά τη διακοπή του φαρμάκου, αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η σεμαγλουτίδη να κάνει τη δουλειά απώλειας βάρους γι' αυτούς. Τόσο η απώλεια βάρους όσο και η συντήρησή του απαιτούν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

2. Είναι πιθανό να εμφανίσετε ανεπιθύμητες παρενέργειες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γαστρεντερική δυσφορία είναι μια κοινή παρενέργεια της σεμαγλουτίδης. Ναυτία, έμετος, διάρροια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κοιλιακό άλγος αναφέρονται επίσης συχνά. Για τους περισσότερους τα συμπτώματα υποχωρούν με ελάχιστη παρέμβαση, αλλά για άλλους, μπορεί να επιμείνουν για μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση για το Ozempic και άλλα παρόμοια φάρμακα, επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο όγκων του θυρεοειδούς. Φυσικά, αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι αυτό ισχύει σίγουρα και στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε αυτό, αλλά δεν θα έχουμε αποτελέσματα για μερικά ακόμη χρόνια.

3. Δεν έχουμε μακροπρόθεσμα δεδομένα για τη σεμαγλουτίδη

Ο FDA ενέκρινε το Ozempic για τη θεραπεία του διαβήτη το 2017. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να πει οριστικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την λήψη σεμαγλουτίδης σε 10 ή 15 χρόνια από τώρα.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ουσία ephedra (γνωστή και ως ma huang) ήταν το κύριο συστατικό σε πολλά προϊόντα απώλειας βάρους. Είχε εγκωμιαστεί με τον ίδιο τρόπο όπως το Ozempic, αλλά αποδείχτηκε επιβλαβής για τους χρήστες. Συνδέθηκε με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλά άλλα. Μετά από μια έξαρση στις κλήσεις στο κέντρο δηλητηριάσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο FDA απαγόρευσε την πώληση προϊόντων με ephedra το 2004. Παραμένει παράνομη στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα.

Συμπέρασμα

Η σεμαγλουτίδη έχει σίγουρα δείξει οφέλη για τα άτομα με διαβήτη, ακόμα και για όσους μάχονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, η δημοτικότητά της οφείλεται σε ανθρώπους που θέλουν να στραφούν σε αυτά τα φάρμακα μόνο και μόνο για να χάσουν κάποια κιλά χωρίς την απαιτούμενη προσπάθεια.

Όλα τα φάρμακα ενέχουν κινδύνους, αλλά πολλοί δεν τους αξιολογούν όπως πρέπει. Η συνεργασία με τον γιατρό σας για να φτάσετε σε ένα θεραπευτικό σχήμα και σε αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένα θετικό βήμα. Το Ozempic μπορεί να είναι μέρος αυτού του ταξιδιού για εσάς. Ωστόσο, με όλον αυτόν τον θόρυβο γύρω από τη σεμαγλουτίδη, είναι σημαντικό να προχωράτε πάντοτε με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πηγή: studyfinds.org