ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φάρμακα σεμαγλουτίδης: Μετά από πόσους μήνες σταματούν να αποδίδουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Για πολλούς που παλεύουν χρόνια για απώλεια βάρους, τα φάρμακα για τον διαβήτη με βάση τη σεμαγλουτίδη, όπως το Ozempic και το Wegovy, έχουν προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στην προσπάθειά τους.

Φάρμακα σεμαγλουτίδης: Μετά από πόσους μήνες σταματούν να αποδίδουν
Bigstock

Τα φάρμακα σεμαγλουτίδης μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση βάρους της τάξης του 10-15% ή και μεγαλύτερη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, μετά από ένα ορισμένο σημείο, τα φάρμακα σεμαγλουτίδης σταματούν να βοηθούν κάποιον να χάσει κιλά. Σε αυτό το σημείο, δεν χάνεται άλλο βάρος εκτός και αν αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

Αυτό συνήθως σημαίνει αλλαγή σε ένα ισχυρότερο φάρμακο ή αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση, αν και αυτά τα μέτρα δεν επιλύουν πάντα το πρόβλημα της στασιμότητας στην περαιτέρω απώλεια βάρους.

Τέτοια φάρμακα μιμούνται μια φυσική ορμόνη που παρέχει στον εγκέφαλο μια αίσθηση κορεσμού και επιβραδύνει την πέψη, με αποτέλεσμα η τροφή να φεύγει πιο αργά από το σώμα. Όταν το άτομο σταματήσει να παίρνει σεμαγλουτίδη, το χαμένο βάρος επιστρέφει. Για να αποφευχθεί αυτό, το φάρμακο λαμβάνεται δια βίου.

Με τα φάρμακα σεμαγλουτίδης η απώλεια βάρους σταματάει μετά από έναν χρόνο περίπου

Τέτοια επίπεδα στασιμότητας απώλειας κιλών είναι συνήθη, λέει ο δρ. Mir Ali, ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Χειρουργικής Απώλειας Βάρους MemorialCare:

“Οι μελέτες που έχω δει λένε ότι οι ασθενείς σε φάρμακα σεμαγλουτίδης τείνουν να παύουν να χάνουν κιλά στις 60 εβδομάδες. Αυτό είναι πάνω από ένα έτος, κάτι που είναι πολύ καλό”.

Πράγματι, πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι μια μέθοδος απώλειας βάρους οποιουδήποτε είδους μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί μετά από λίγο. Αυτό ισχύει και για τις συμβατικές δίαιτες, τα σχήματα άσκησης και ούτω καθεξής.

“Ο ασθενής φτάνει σε ένα τέτοιο σημείο ότι έχει ήδη χάσει αρκετά κιλά και πλησιάζει σε ένα υγιές βάρος. Το σώμα τείνει να κρατά θερμίδες για να διατηρηθεί”, είπε ο ίδιος.

Ο ενδοκρινολόγος δρ. Jason Ng από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, εξήγησε τη μηχανική:

“Αυτό το... πλατύσκαλο απώλειας βάρους συμβαίνει όταν η καύση ενέργειας του σώματος ισοδυναμεί με εκείνη ενέργεια που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Αρχικά, με την απώλεια βάρους, όταν μειώνετε σημαντικά την ενεργειακή πρόσληψη, το σώμα θα λάβει τις ενεργειακές του ανάγκες μέσω άλλων πηγών, όπως το γλυκογόνο. Αυτό πυροδοτεί την απώλεια βάρους. Συν τω χρόνω, καθώς χάνετε βάρος, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί για να αντισταθμιστεί αυτή η ανισορροπία στο ισοζύγιο ενέργειας. Το σημείο στο οποίο ο μεταβολισμός σας είναι ίσος με το πόση ενέργεια λαμβάνετε μέσω της τροφής είναι όταν παύετε να χάνετε κιλά. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε αυτό το σημείο είναι να αλλάξετε ξανά σημαντικά το ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυξημένης σωματικής δραστηριότητας ή περαιτέρω μείωσης της πρόσληψης τροφής”.

Όταν οι προσδοκίες απώλειας βάρους δεν επαληθεύονται

Η ιδέα ενός ατόμου για το στόχο του βάρους του μπορεί να διαφέρει από αυτό που είναι υγιές για το σώμα του και αυτή είναι συχνά η πηγή για όσους αντιμετωπίζουν τέτοια “προβλήματα” παύσης απώλειας περαιτέρω κιλών.

“Υπάρχουν ασθενείς που είναι πολύ συγκεντρωμένοι στο τι δείχνει η ζυγαριά. Ζυγίζονται κάθε μέρα και αναστατώνονται αν πάρουν μισό κιλό ή αν δεν χάνουν όσα γραμμάρια υπολόγιζαν. Μια τέτοια μικροδιαχείριση του βάρους χάνει την ιατρική σημασία της απώλειας βάρους, λέει ο δρ. Ali.

Και πρόσθεσε: “Η συμβουλή μου προς αυτούς είναι να προσπαθήσουν να επικεντρωθούν στο να κάνουν τα σωστά πράγματα (να τρώνε πιο υγιεινά, να ασκούνται) και όχι στο βάρος. Ο στόχος είναι να σας κάνει να έχετε καλύτερη υγεία, όχι απαραίτητα να εστιάσετε σε έναν αριθμό κιλών. Ίσως η ζυγαριά να μην αλλάζει όσο ήλπιζαν, αλλά η σύσταση του σώματός τους αλλάζει, τα ρούχα τους ταιριάζουν καλύτερα, αισθάνονται καλύτερα, η υγεία τους βελτιώνεται”.

Θα χρειαστώ μια ισχυρότερη δόση σεμαγλουτίδης;

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί σε παύση της απώλειας περαιτέρω κιλών είναι ότι η δοσολογία των φαρμάκων σεμαγλουτίδης πρέπει να προσαρμόζεται ξεχωριστά σε κάθε έναν/μία ασθενή.

Ο δρ. Ali εξήγησε ότι ο γιατρός κάποιου πρέπει να ξεκινά με τη χαμηλότερη δόση και στη συνέχεια να την αυξάνει σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Μόλις φτάσετε τη μέγιστη δόση, δεν μπορείτε να προχωρήσετε περισσότερο, λέει χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν ισχυρότερα φάρμακα που μπορεί να εξετάσει ένας γιατρός σε μια τέτοια περίπτωση. Ως αγωνιστής GLP-1, η σεμαγλουτίδη στοχεύει μία ορμόνη. Ένας νέος διπλός αγωνιστής, η τιρζεπατίδη (tirzepatide), μιμείται δύο ορμόνες, διπλασιάζοντας θεωρητικά τη δύναμη του φαινομένου απώλειας βάρους. Απέδωσε επιτυχώς σε μια δοκιμή για το 85% των συμμετεχόντων, που έφτασαν σε απώλεια βάρους έως και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η μελέτη ανέδειξε, ωστόσο, ότι η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της τιρζεπατίδης είναι ακόμα άγνωστη. Ένας τριπλός αγωνιστής, (που στοχεύει πλέον τρεις ορμόνες), η ρετατρουτίδη (retatrutide), είναι επίσης υπό εξέταση.

Εάν οι διατροφικές αλλαγές, μια πιο ισχυρή φαρμακευτική αγωγή ή ένα τροποποιημένο πρόγραμμα άσκησης δεν σας “ξεκολλήσουν” από το “πλατύσκαλο” απώλειας βάρους της σεμαγλουτίδης, μπορεί να σημαίνει ότι τα εν λόγω φάρμακα έχουν φτάσει στο όριο της αποτελεσματικότητάς τους.

Δια βίου χρήση σεμαγλουτίδης

Η προειδοποιητική σημείωση στην μελέτη της τιρζεπατίδης αξίζει να ληφθεί υπόψη. Τα φάρμακα σεμαγλουτίδης είναι διαθέσιμα από το 2017 και οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες περιορίζονται ως επί το πλείστον σε προσωρινή γαστρεντερική ενόχληση καθώς το σώμα προσαρμόζεται στο φάρμακο.

Ωστόσο, ένας νεαρός ή μεσήλικας που δεσμεύεται σε σεμαγλουτίδη ή άλλα σχετικά φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να τα παίρνει για δεκαετίες! Σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, τέτοια φάρμακα είναι ακόμα πολύ νέα και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στον οργανισμό δεν είναι ακόμη γνωστές.

Όποιος ξεκινάει μια ζωή με σεμαγλουτίδη ή παρόμοια φάρμακα θα πρέπει να κατανοήσει ότι το επίπεδο μακροπρόθεσμου κινδύνου είναι ακόμα άγνωστο.

Πηγή: medicalnewstoday.com