ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Σε ποιους προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια βάρους;

Σινάνη Αικατερίνη

Βλέπετε ανθρώπους να χάνουν κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη ενός από τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους και αποφασίζετε να δοκιμάσετε κάποιο από αυτά κι εσείς.

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Σε ποιους προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια βάρους;

Ανακαλύπτετε όμως ότι η ένδειξη στη ζυγαριά μετά βίας μετακινείται προς τα κάτω.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Digestive Disease Week στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι τα γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτό.

Κάποιοι ασθενείς χάνουν το 20% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου 1 στα 7 άτομα που χρησιμοποίησαν σεμαγλουτίδη για πάνω από ένα χρόνο, δεν έχασαν ούτε το 5% του αρχικού τους βάρους.

Η έρευνα δείχνει ότι ένα νέο τεστ που αποδίδει ένα γενετικό σκορ κινδύνου στους ασθενείς, μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει ποιοι είναι πιθανό να χάσουν επιτυχώς βάρος με ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους.

Το τεστ, MyPhenome, αναπτύχθηκε από ερευνητές της Κλινικής Mayo και αδειοδοτήθηκε πέρυσι από μια εταιρεία που ίδρυσαν με την ονομασία Phenomix Sciences. Κοστίζει 350 δολάρια και πρέπει να παραγγελθεί από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει το CNN.

«Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία έχει ισχυρή γενετική και βιολογική βάση που ποικίλλει στους ασθενείς που ζουν με αυτή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Maria Daniela Hurtado Andrade. «Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπείας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων που τελικά θα μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία. Πιστεύουμε ότι το τεστ θα μπορέσει να εξηγήσει ποιος θα καταφέρει να χάσει βάρος και μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια 95% ποιος θα χάσει περισσότερο από 5% του σωματικού βάρους του», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Andres Acosta, γαστρεντερολόγος και ερευνητής στην Κλινική Mayo και πρόεδρος της Phenomix, που βοήθησε στην ανάπτυξη του τεστ.

Η δυνατότητα πρόβλεψης της επιτυχίας ή της πιθανότητας αποτυχίας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα: Αυτά τα φάρμακα δεν είναι φθηνά και δεν καλύπτονται πάντα από την ασφάλεια ή μπορεί να έχουν υψηλή συμμετοχή, σημείωσε ο Acosta.

Η εξέταση ψάχνει για 6.000 αλλαγές σε 22 γονίδια στο μονοπάτι σηματοδότησης της ορμόνης GLP-1 και αποδίδει σε κάθε άτομο ένα σκορ που το κατατάσσει είτε ως «πεινασμένο έντερο»-θετικό είτε ως «πεινασμένο έντερο»-αρνητικό.

Τα άτομα που είναι θετικά έχουν φυσιολογικές αντιδράσεις στη σηματοδότηση της ορμόνης στον εγκέφαλο, ενώ οι άνθρωποι που είναι αρνητικοί δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα ορμονικά σήματα από το στομάχι που λένε στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταματήσει το φαγητό.

Ο Acosta λέει ότι το τεστ ταξινομεί αυτούς τους ανθρώπους ως «ανθρώπους με πεινασμένο εγκέφαλο» και μπορεί να χρειάζονται διαφορετικούς τύπους παρεμβάσεων για να χάσουν βάρος, όπως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Στην νέα μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 84 άνθρωποι, τα στοιχεία των οποίων αντλήθηκαν από μητρώο απώλειας βάρους στην Κλινική Mayo, οι ερευνητές έκαναν το τεστ σε αποθηκευμένα δείγματα αίματος ή σάλιου.

Μετά από ένα χρόνο, τα άτομα που ήταν θετικά στο πεινασμένο έντερο έχασαν κατά μέσο όρο 19% του αρχικού τους βάρους ενώ έπαιρναν σεμαγλουτίδη, σχεδόν διπλάσιο από το 10% του σωματικού βάρους που έχασαν τα άτομα που ήταν αρνητικά στο πεινασμένο έντερο.

Τα ευρήματα της μελέτης θεωρούνται προκαταρκτικά.

«Πρέπει να τα δοκιμάσουμε σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, όπως έχουμε κάνει για άλλα φάρμακα» δήλωσε ο Acosta.

Πηγή: CNN, Journal of The Endocrine Society