ΥΓΕΙΑ

Σε ποιο επίπεδο η αρτηριακή πίεση αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται ή διακόπτεται από μια ρήξη αιμοφόρου αγγείου.

Σε ποιο επίπεδο η αρτηριακή πίεση αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού
Bigstock

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους 6 θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Το εγκεφαλικό είναι η κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας και μπορεί να μειώσει την κινητικότητα σε περισσότερους από τους μισούς επιζώντες άνω των 64 ετών.

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνδέεται με την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και ένας από τους πιο τροποποιήσιμους για την μείωση αυτής της πιθανότητας.

Σύνδεση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και υπέρτασης

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Αυτή η βλάβη μπορεί να αποδυναμώσει τα αγγεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη ή ρήξη τους, διαταράσσοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και καταλήγοντας σε εγκεφαλικό.

Περίπου το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να προληφθεί, ειδικά με τη σωστή διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

ΚατηγορίαΈυρος αρτηριακής πίεσης
ΚανονικήΚάτω από 120/80
Αυξημένη120–129/80
Υπέρταση σταδίου 1130–139/80–89
Υπέρταση σταδίου 2140/90 και πάνω

Τύποι εγκεφαλικού

Οι γιατροί ταξινομούν τα εγκεφαλικά επεισόδια σε αυτούς τους δύο κύριους τύπους:

  • Ισχαιμικό: Αντιπροσωπεύει περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου είναι φραγμένα.
  • Αιμορραγικό: Συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που έχει υποστεί βλάβη (π.χ. από υψηλή αρτηριακή πίεση που έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία) σπάει και εμφανίζεται αιμορραγία στους ιστούς του εγκεφάλου.

Άλλοι τύποι εγκεφαλικού:

  • Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο: Είναι γνωστό και σαν μίνι εγκεφαλικό. Εμφανίζεται όταν ένα από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου είναι προσωρινά αποκλεισμένο.
  • Κρυπτογενές εγκεφαλικό επεισόδιο: Σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, οι γιατροί δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία ενός εγκεφαλικού. Αυτά είναι γνωστά ως κρυπτογενή εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Εγκεφαλικό εγκεφαλικού στελέχους: Ένα εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφαλικού στελέχους, που βρίσκονται στη βάση του εγκεφάλου.

Κίνδυνοι του να ζει κανείς με αρτηριακή πίεση σε επίπεδο εγκεφαλικού επεισοδίου

Με την πάροδο του χρόνου, η υπέρταση ασκεί υπερβολική πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε αδυναμία ή βλάβη. Η βλάβη μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ή σπάσιμο των αγγείων και να προκαλέσει εγκεφαλικό.

Είναι πιθανή μια ξαφνική εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται σε άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με υπέρταση.

Σε τέτοια περίπτωση, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό στρες στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό το στρες μπορεί να προκαλέσει το σώμα να ενεργοποιήσει μια κατεπείγουσα διαδικασία πήξης του αίματος, κάτι που με την σειρά του μπορεί να δημιουργήσει μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία. Τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία διαταράσσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ως αποτέλεσμα μιας απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μη φυσιολογικό περπάτημα: κλίση του ασθενούς προς την μία πλευρά ή αδυναμία του να περπατήσει σε ευθεία γραμμή
  • Αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση (π.χ. σύγχυση)
  • Θολή όραση

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για μείωση του κινδύνου

Πέρα από την όποια φαρμακευτική θεραπεία καθορίσει για εσάς ο γιατρό σας, υπάρχουν πολλές προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, όπως:

  • Όχι κάπνισμα κάθε είδους
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι μέσω ασκήσεων όπως το περπάτημα και το κολύμπι
  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά
  • Να διατηρείτε σε διαχειρίσιμα επίπεδα το άγχος
  • Περιορισμός ή μηδενισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Διατήρηση υγιούς βάρους

Πηγή: verywellhealth.com