ΥΓΕΙΑ

Σοβαρός κίνδυνος για τους κάτω των 65 με πάνω από 10 χρόνια παχυσαρκίας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η παχυσαρκία είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σοβαρός κίνδυνος για τους κάτω των 65 με πάνω από 10 χρόνια παχυσαρκίας
Bigstock

Αλλά πόσο επηρεάζει αυτόν τον κίνδυνο το χρονικό διάστημα, που ένα άτομο παραμένει υπέρβαρο;

Νέα έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία για 10 ή περισσότερα χρόνια αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων σε άτομα ακόμα και κάτω των 50 ετών.

"Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι με υπερβολικό σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν αν έχει σημασία η χρονική διάρκεια που φέρουν αυτό το υπερβολικό βάρος", είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Alexandcer Turchin, διευθυντής Ποιότητας στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας στο νοσοκομείο Brigham & Women’s και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 109.259 γυναίκες και 27.239 άνδρες, που συμμετείχαν στις μεγάλης κλίμακας και διαρκείας μελέτες Nurses' Health Study (NHS) και Health Professionals Follow-Up Study. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 48,6 ετών και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 27,2 kg/m2 το 1990, όταν ξεκίνησε η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Ένωσης (ENDO 2024) στη Βοστώνη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, υπήρχαν 6.862 άτομα με αθηροσκληρωτικά καρδιαγγειακά νοσήματα και 3.587 με διαβήτη τύπου 2. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης μετά από 20 χρόνια, υπήρξαν συνολικά 12.048 καρδιαγγειακά συμβάντα.

“Καμπανάκι” καρδιάς για άνδρες κάτω των 65 και γυναίκες κάτω των 50

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η παχυσαρκία για 10 ή περισσότερα χρόνια σχετίζεται με 25-60% αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού στους άνδρες κάτω 65 ετών και στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι η παχυσαρκία σε γυναίκες άνω των 50 ετών και άνδρες άνω των 65 ετών δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τι είπαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη προσφέρει ελπίδα σε άτομα που είναι παχύσαρκα, καθώς υποδηλώνει ότι το υπερβολικό βάρος κάποια στιγμή στη ζωή δεν... σφραγίζει απαραίτητα την μοίρα τους. Σημείωσαν ότι η άμεση αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να αποτρέψει τις σχετικές επιπλοκές της:

"Το υπερβολικό βάρος επιφέρει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του, όταν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόληψη -με την έγκαιρη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας- θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιπλοκές και να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών. Αυτές οι πληροφορίες δείχνουν στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα ότι η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών της παχυσαρκίας. Τώρα που υπάρχουν ολοένα και περισσότερες επιλογές βοήθειας για να χάσουν βάρος τα υπέρβαρα άτομα, οι γιατροί πρέπει να κάνουν αυτές τις θεραπείες διαθέσιμες στους ασθενείς τους”, είπε ο δρ. Turchin.

Πηγές: endocrine.org, medicalnewstoday.com, medicaldaily.com