ΥΓΕΙΑ

Η απώλεια όσφρησης συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η απώλεια της ικανότητας της σωστής όσφρησης -ένα κοινό αισθητηριακό έλλειμμα όσο γερνάμε- μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη ή ακόμα και να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η απώλεια όσφρησης συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια
Bigstock

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, προσθέτει σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που διερευνούν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κακή όσφρηση στην υγεία των ηλικιωμένων ενηλίκων.

“Γνωρίζουμε ότι είναι ένας δείκτης για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια. Μαθαίνουμε ότι η όσφρηση μπορεί να σημαίνει πολλά για την υγεία των ηλικιωμένων και αυτό μας οδήγησε να διερευνήσουμε πώς μπορεί να σχετίζεται με άλλες ασθένειες πέρα από τον νευροεκφυλισμό”, δήλωσε ο δρ. Honglei Chen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Ιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο East Lansing.

Οι επιπτώσεις της μειωμένης όσφρησης

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δεν είναι ασυνήθιστο να βιώνουν κάποια απώλεια όσφρησης. Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους εμφανίζει οσφρητική ανεπάρκεια όταν μπαίνει στα 50 του. Μετά τα 80, αυτό συμβαίνει σε περισσότερους από τους μισούς.

Η απώλεια της ικανότητας σωστής όσφρησης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ευχαρίστησης στο φαγητό και αυξημένων κινδύνων για την υγεία λόγω προβλημάτων, όπως η μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης χαλασμένων τροφίμων ή η όσφρηση διαρροής αερίου.

Το να μην μπορείς να μυρίσεις σωστά μπορεί να έχει άλλες συνέπειες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή όσφρηση μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης για την απώλεια γνωστικής λειτουργίας, βρίσκοντας μια συσχέτιση μεταξύ της οσφρητικής δυσλειτουργίας και της χαμηλότερης γενικής γνωστικής απόδοσης, της μνήμης και της γλώσσας.

Έχει αποδειχθεί ότι προβλέπει τη νόσο του Πάρκινσον και θεωρείται πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η οσφρητική δυσλειτουργία έχει επίσης βρεθεί ότι είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας θανάτου εντός 10 ετών για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να είναι ένα πιθανό σημάδι επιβράδυνσης της κυτταρικής αναγέννησης ή χρόνιας τοξικής περιβαλλοντικής έκθεσης - ή και τα δύο!

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Επειδή η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον ευθύνονται μόνο για το 22% της θνησιμότητας που σχετίζεται με την κακή όσφρηση, οι ερευνητές στη νέα μελέτη αμφισβήτησαν στην αρχική τους υπόθεση το εάν η οσφρητική δυσλειτουργία θα μπορούσε να είναι δείκτης για πιο εκτεταμένα προβλήματα υγείας.

Ο δρ. Chen και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για 2.537 άτομα στο National Institute on Aging's Health ABC Study, μια διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση, κοινωνικών και συμπεριφορικών παραγόντων και λειτουργικών αλλαγών σε ηλικιωμένους.

Όταν εγγράφηκαν στην μελέτη το 1997 και το 1998, οι συμμετέχοντες ήταν καλά λειτουργικοί ενήλικες ηλικίας 70 έως 79 ετών, που ζούσαν στις περιοχές γύρω από το Πίτσμπουργκ και το Μέμφις του Τενεσί.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τη στιγμή που εξετάστηκε η όσφρησή τους μετά από 3 χρόνια το 1999 ή το 2000 και για έως και 12 χρόνια ή έως ότου είχαν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο ή πέθαναν.

Οι ερευνητές έψαχναν για μια σχέση μεταξύ της κακής όσφρησης και της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού, της στηθάγχης, του θανάτου που προκαλείται από στεφανιαία νόσο ή της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Ως περιστατικό καρδιακής ανεπάρκειας θεωρήθηκε όταν κάποιος συμμετέχοντας νοσηλευόταν τουλάχιστον για μία νύχτα με συμπτώματα της πάθησης.

Η αίσθηση της όσφρησης δοκιμάστηκε βάζοντας τους συμμετέχοντες να μυρίσουν και να αναγνωρίσουν 12 στοιχεία από μια λίστα με 4 πιθανές απαντήσεις. Έδιναν 1 βαθμό για κάθε σωστή απάντηση. Ως κακή όσφρηση ορίστηκε κάθε βαθμολογία από 8 και κάτω.

Σε προηγούμενες αναλύσεις της ίδιας ομάδας συμμετεχόντων, οι ερευνητές βρήκαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της κακής όσφρησης και της νόσου του Πάρκινσον, της άνοιας, της θνησιμότητας και της νοσηλείας για πνευμονία.

Κακή όσφρηση: 30% αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια

Στη νέα ανάλυση, οι συμμετέχοντες με απώλεια όσφρησης είχαν περίπου 30% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια από τους συμμετέχοντες με καλή όσφρηση. Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της απώλειας όσφρησης και της καρδιακής νόσου ή του εγκεφαλικού.

Ο δρ. Chen είπε ότι παραμένει ασαφές το εάν η κακή όσφρηση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας ή απλώς την “προβλέπει”.

Ερωτήματα και περιορισμοί γύρω από την έρευνα

Αυτός ο τομέας της έρευνας είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια και εγείρει πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα, είπε η δρ. Khadijah Breathett, καρδιολόγος στο Advanced Heart Failure, Mechanical Circulatory Support and Cardiac Transplantation Team στο πανεπιστήμιο Υγείας της Ιντιάνα στις ΗΠΑ.

“Είμαι περίεργη αν η απώλεια όσφρησης είναι ένας βιοδείκτης για μια άλλη φυσιολογική διαδικασία. Δεν είναι λογικό ότι η απώλεια όσφρησης θα οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια”, είπε η δρ. Breathett, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Από τις πολλαπλές αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας, η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία, είπε η ίδια: “Η απώλεια της όσφρησης δεν συσχετίστηκε με στεφανιαία νόσο σε αυτήν την μελέτη, κάτι που με κάνει να αναρωτιέμαι λίγο περισσότερο γι' αυτή τη σχέση”.

Αναρωτήθηκε επίσης αν θα μπορούσε να μάθει κάτι από ανθρώπους που έχασαν την όσφρησή τους λόγω της COVID-19. Το σύμπτωμα μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή περισσότερο σε μερικούς ανθρώπους. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν πριν από την πανδημία COVID-19.

Αυτή η μελέτη δεν δείχνει αιτιότητα. Εγείρει ερωτήματα, αλλά αυτό είναι καλό γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να δείξουμε μια νέα κατεύθυνση για βελτίωση της φροντίδας ασθενών”.

Πηγή: neurosciencenews.com