ΥΓΕΙΑ

5 προειδοποιητικά σημάδια πρώιμης καρδιακής ανεπάρκειας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα πρώτα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας είναι συχνά πολύ ήπια, αλλά είναι επικίνδυνο να τα αγνοήσετε.

5 προειδοποιητικά σημάδια πρώιμης καρδιακής ανεπάρκειας
Bigstock

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν κάτι βλάπτει τον καρδιακό μυ ή μειώνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα. Τις περισσότερες φορές, η βλάβη προέρχεται από στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή.

Αλλά οι ελαττωματικές καρδιακές βαλβίδες, η μακροχρόνια υπέρταση ή και κάποια γενετική ασθένεια μπορεί επίσης να ευθύνονται. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η αιτία, η καρδιά αδυνατεί πλέον να αντλεί αρκετά καλά, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σώματος για πλούσιο σε οξυγόνο αίμα.

Πρώιμα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

"Υπάρχει μια γενική τάση πολλοί να αγνοούν τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και να τα αποδίδουν στο γεγονός ότι απλώς γερνούν. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε έναν εύκολο τρόπο αναγνώρισης αυτών των συμπτωμάτων", λέει ο δρ. Mandeep R. Mehra, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων στο Νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital, που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Για να βοηθήσει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς να εντοπίσουν γρήγορα έναν πιθανό συνδυασμό συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας, η Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας της Αμερικής ανέπτυξε ένα εύχρηστο εργαλείο που ακολουθεί το αγγλικό ακρωνύμιο FACES.

  • F = Κόπωση. Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος, εμφανίζεται ένα γενικό αίσθημα κόπωσης.
  • A = Περιορισμός δραστηριότητας. Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους, επειδή κουράζονται εύκολα και λαχανιάζουν.
  • Γ = Συμφόρηση. Η συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.
  • E = Οίδημα ή πρήξιμο στους αστραγάλους. Όταν η καρδιά δεν έχει αρκετή ισχύ άντλησης για να αναγκάσει το χρησιμοποιημένο αίμα να επιστρέψει από τα κάτω άκρα, μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό στους αστραγάλους, τα πόδια, τους μηρούς και την κοιλιά. Η περίσσεια υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει γρήγορη αύξηση βάρους.
  • S = Δύσπνοια. Το υγρό στους πνεύμονες καθιστά πιο δύσκολη την ανταλλαγή του διοξειδίου του άνθρακα στο χρησιμοποιημένο αίμα με φρέσκο οξυγόνο. Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε όταν ξαπλώνετε, επειδή η βαρύτητα επιτρέπει στο υγρό από κάτω από τους πνεύμονες να ταξιδέψει στον κορμό.

Από μόνα τους, αυτά τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια δεν επιβεβαιώνουν τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά υπογραμμίζουν μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, λέει ο δρ. Mehra.

Τεστ καρδιακής ανεπάρκειας

Εκτός από τη φυσική εξέταση, οι γιατροί έχουν άλλα δύο σημαντικά εργαλεία για να εντοπίσουν την καρδιακή ανεπάρκεια:

  1. Το πρώτο είναι ένα ηχοκαρδιογράφημα: μια απλή, μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιεί υπερήχους για να δημιουργήσει εικόνες της καρδιάς σας ενώ αυτή λειτουργεί. Εάν η απεικόνιση δείξει χαμηλότερο από το κανονικό ποσοστό αίματος να φεύγει από την καρδιά, όταν συστέλλεται η αριστερή κοιλία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βλάβης του καρδιακού μυός.
  2. Το επόμενο βήμα στον εντοπισμό της πρώιμης καρδιακής ανεπάρκειας είναι η αναζήτηση βιοδεικτών στο αίμα, όπως το νατριουρητικό πεπτίδιο τύπου Β, το οποίο απελευθερώνεται όταν η καρδιά βρίσκεται υπό πίεση.

Μόλις επιβεβαιωθεί η αρχική διάγνωση, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί τι προκαλεί τη δυσλειτουργία της καρδιάς και να καθοριστεί η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Επιλογές θεραπείας

Η καρδιακή ανεπάρκεια λόγω βλάβης στην καρδιά που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου δεν μπορεί να θεραπευτεί. Αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί, συχνά με στρατηγικές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα, βοηθητικές συσκευές και χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και διαρκή παρακολούθηση.

Φάρμακα που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια

Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά λαμβάνουν πολλά φάρμακα. Ωστόσο, αρκετά συχνά χρησιμοποιούμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν επικίνδυνα για να εντείνουν τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Για να είστε ασφαλείς, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι γιατροί σας έχουν μια πλήρη λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Οι συγκεκριμένες ενώσεις που πρέπει να προσέξετε είναι:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Αυτή η κατηγορία ευρέως χρησιμοποιούμενων παυσίπονων, η οποία περιλαμβάνει την ιβουπροφαίνη, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας αναγκάζοντας το σώμα να κατακρατήσει νάτριο και υγρά.
  • Φάρμακα για την καούρα και το κρυολόγημα. Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες νατρίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση υγρών.
  • Φυτικά φάρμακα. Πολλά αποκαλούμενα φυσικά συμπληρώματα περιέχουν ουσίες όπως η εφέδρα, το υπερικό, το τζίνσενγκ και το πράσινο τσάι. Όλα αυτά (και άλλα) μπορούν να αντιδράσουν άσχημα με πολλά κοινά φάρμακα για την καρδιά.

Πηγή: harvard.edu