ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρη σοκολάτα: Τα top 5 οφέλη για καρδιά, εγκέφαλο και εντερικό σύστημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Απολαύστε λίγη μαύρη σοκολάτα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μπορεί να έχετε μερικά σημαντικά οφέλη υγείας.

Μαύρη σοκολάτα: Τα top 5 οφέλη για καρδιά, εγκέφαλο και εντερικό σύστημα
Bigstock

Η συνεργάτιδα του BBC, διατροφολόγος, Nicola Shubrook, αναλύει τη διατροφική αξία και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η μαύρη σοκολάτα.

Διατροφικό προφίλ μαύρης σοκολάτας

Οι ακριβείς διατροφικές τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με την μάρκα που θα επιλέξετε. Αυτό οφείλεται στη διακύμανση των επιπέδων βουτύρου κακάο, καθώς και άλλων συστατικών που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά προϊόντα.

Μια μερίδα (20g) μαύρης σοκολάτας με 70-85% περιεκτικότητα σε κακάο παρέχει συνήθως:

  • 120 θερμίδες
  • 1,6 g πρωτεΐνη
  • 8,5 g λιπαρά
  • 4,9 g κορεσμένα λιπαρά
  • 7,3 g υδατάνθρακες
  • 5 g ζάχαρη
  • 2,2 g φυτικές ίνες

Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό περιεκτικότητας σε κακάο, τόσο καλύτερα είναι τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία. Ωστόσο, αξίζει να έχετε κατά νου ότι δεν διατηρούν όλες οι μαύρες σοκολάτες τις ευεργετικές της ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία παρασκευής (καθαρισμός, ζύμωση, ψήσιμο και αλκαλοποίηση) καθώς και η προσθήκη συστατικών όπως ζάχαρη και γαλακτωματοποιητές μπορεί να αφαιρέσει από την μαύρη σοκολάτα πολλές από τις ευεργετικές φυτικές της ενώσεις.

Ποια είναι τα κορυφαία οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας;

1. Καλή πηγή ιχνοστοιχείων

Η μαύρη σοκολάτα, με την υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο, έχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πυκνής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν μέταλλα, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

2. Πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις

Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι ότι είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες. Μια μελέτη συνέκρινε την μαύρη σοκολάτα και τη σκόνη κακάο με “σούπερ φρούτα”: η μαύρη σοκολάτα βρέθηκε να είναι πιο πλούσια σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα και τα ρόδια.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η πλούσια σε φλαβανόλες διατροφή μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή υγεία, επειδή βοηθάει τα αιμοφόρα αγγεία να λειτουργήσουν καλύτερα, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, το British Heart Foundation συνιστά προσοχή στην ερμηνεία ορισμένων από αυτά τα ευρήματα, επειδή υπάρχουν πολλοί πρόσθετοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως οι παράγοντες κινδύνου ενός ατόμου για καρδιακές παθήσεις και η διατροφή του στο σύνολό της.

4. Μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου

Λόγω των ευεργετικών επιδράσεών της στο αγγειακό σύστημα, η τακτική απόλαυση μετρίων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι οι φλαβανόλες προσφέρουν κάποια νευροπροστατευτικά οφέλη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι ευεργετικές για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.

5. Μπορεί να ρυθμίσει το μικροβίωμα του εντέρου

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας φαίνεται να ρυθμίζει την “κοινότητα” των μικροβίων που ζει στο έντερό μας, γνωστή και ως μικροχλωρίδα ή μικροβίωμα του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που ενεργοποιούν αντιφλεγμονώδεις οδούς και ως εκ τούτου μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Είναι η μαύρη σοκολάτα ασφαλής για όλους;

Η με μέτρο κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο μαύρης σοκολάτας αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής. Όντας φυτικής προέλευσης, το κακάο και τα περισσότερα προϊόντα μαύρης σοκολάτας (που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά) είναι κατάλληλα και για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, επομένως εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις, είναι σώφρον να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη.

Αν και μια αλλεργία στο κακάο είναι σπάνια, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία στην μαύρη σοκολάτα ή σε κάποιο από τα άλλα συστατικά της. Για παράδειγμα, η λεκιθίνη σόγιας είναι ένας κοινός σταθεροποιητής που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και ένα από τα γνωστά αλλεργιογόνα διατροφικών προϊόντων.

Πηγή: bbcgoodfood.com