ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η συμβολή της σοκολάτας στην πρόληψη της άνοιας

Σινάνη Αικατερίνη

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η συμβολή της σοκολάτας στην πρόληψη της άνοιας

Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Mass General Brigham στη Βοστώνη έδιναν συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο (500mg) -ισοδύναμο μιας χούφτας μαύρης σοκολάτας- σε σχεδόν 600 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, κάθε μέρα επί δύο χρόνια.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν επίσης σε μια σειρά από γνωστικά και ψυχολογικά τεστ πριν και μετά τη δοκιμή.

Όσοι ακολουθούσαν κακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης από εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το εκχύλισμα κακάο δεν βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, προκάλεσε μικρές βελτιώσεις σε ηλικιωμένους που έκαναν κακή διατροφή.

Η γνωστική έκπτωση είναι η σταδιακή επιδείνωση της μνήμης και της σκέψης, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, σύγχυση και δυσκολία στην ολοκλήρωση εργασιών. Συχνά εμφανίζεται ως συνέπεια της γήρανσης, οπότε η αντιμετώπισή της σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών διαταραχών, όπως είναι η άνοια.

Όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δεν παρουσίασαν «στατιστικά σημαντική» βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι φλαβανόλες είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κακάο, τα μούρα, το λάχανο, τα κρεμμύδια και το τσάι.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια, επειδή μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Το κακάο, ειδικότερα, περιέχει τη φλαβανόλη επικατεχίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον εκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβανόλες, περιέχοντας περίπου 170mg ανά 100 γραμμάρια, ενώ η σοκολάτα γάλακτος έχει 75mg ανά 100 γραμμάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο κακάο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του εκχυλίσματος κακάο σε 573 ανθρώπους μέσης ηλικίας 70 ετών. Οι άνδρες αποτελούσαν το 51% του πληθυσμού, ενώ οι γυναίκες το υπόλοιπο 49%.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (285), έλαβαν συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο των 500mg, τα οποία περιείχαν 80mg επικατεχίνης, ενώ 288 συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι ομάδες αξιολογήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν το εκχύλισμα κακάο θα βελτίωνε τη συνολική γνωστική λειτουργία, την εκτελεστική λειτουργία και την επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή την ανάκληση συγκεκριμένων γεγονότων.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 11 προσωπικά γνωστικά και ψυχολογικά τεστ και απάντησαν σε ερωτηματολόγια διατροφής στην αρχή και στο τέλος της περιόδου της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα κακάο «δεν είχαν στατιστικά σημαντικό όφελος στη συνολική γνωστική ικανότητα σε διάστημα δύο ετών».

Μια ανάλυση υποομάδων ωστόσο, έδειξε οφέλη για τη γνωστική λειτουργία μεταξύ εκείνων που έκαναν κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της επεισοδιακής μνήμης.

Η χαμηλότερη ποιότητα διατροφής δεν ορίστηκε, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για αυτή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτός από τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, έχει αποδειχθεί ότι αυτή η διατροφή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν μεγαλύτερες δόσεις εκχυλίσματος κακάο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.