ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός εγκύων κατά της Covid-19: Από ποιες επιπλοκές προστατεύει

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα μεγάλη μετα-ανάλυση μελετών έδειξε ότι οι έγκυες που έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να γεννήσουν με καισαρική ή να εμφανίσουν υπέρταση κύησης.

Εμβολιασμός εγκύων κατά της Covid-19: Από ποιες επιπλοκές προστατεύει

Η μετα-ανάλυση περιέλαβε 67 μελέτες και συνολικά πάνω από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες.

Όπως έδειξε, οι έγκυοι που εμβολιάστηκαν πλήρως ενάντια στον κορoνοϊό, ήταν σε μεγάλο βαθμό προστατευμένες από λοίμωξη με COVID-19 και ανάγκη νοσηλείας. Ακόμη και ο εμβολιασμός με μία δόση του εμβολίου, φάνηκε να έχει οφέλη για τις γυναίκες και τα μωρά τους μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν στοιχεία για την περίοδο Δεκεμβρίου 2019–Ιανουαρίου 2023 από παγκόσμιες μελέτες που αξιολογούσαν την αποτελεσματικότητα το εμβολιασμού έναντι της COVID-19 σε εγκύους «υψηλού κινδύνου» για επιπλοκές μετά από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

Τα ευρήματα της μελέτης που ονομάζεται PregCOV έδειξαν ότι οι έγκυοι που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ενάντια στην COVID-19, είχαν 61% μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν με SARS-CoV-2 και 94% μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία.

Φάνηκε επίσης ότι ο εμβολιασμός συνδέθηκε με μείωση κατά 9% του κινδύνου γέννας με καισαρική τομή, κατά 12% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης κύησης και κατά 8% του κινδύνου εισαγωγής των νεογνών των εμβολιασμένων γυναικών σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης PregCOV, καθηγήτρια και διευθύντρια του Τμήματος Μητρικής και Περιγεννητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Σακίλα Τανγκαρατίναμ, «τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο ωφέλιμο είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 για τις εγκύους. Εκτός από τα αναμενόμενα οφέλη που αφορούσαν τη μείωση των μολύνσεων με κορονοϊό, παρατηρήσαμε επίσης σημαντική μείωση στις επιπλοκές της κύησης, όπως η υπέρταση των εγκύων αλλά και η ανάγκη καισαρικής τομής. Αυτό τονίζει τη σημασία μιας συστημικής προσέγγισης στη μητρική υγεία καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές υγείας στο μέλλον –συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για μελλοντικές πανδημίες– λαμβάνουν υπόψη πόσο συνδεδεμένη είναι η μητρική και νεογνική φροντίδα με την συνολική φροντίδα και περίθαλψη».

Τα ευρυήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Global Health.