ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν σκέφτεστε το αντηλιακό, μπορεί να το έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας μόνο με ηλιοφάνεια, ζέστη και παραλία.

Γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα
Bigstock

Ωστόσο, οι δερματολόγοι συνιστούν να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Διότι οι επιβλαβείς ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα σύννεφα και τα παράθυρα, καθιστώντας την καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού απαραίτητη για όλους.

Η παρανόηση: “Το αντηλιακό είναι μόνο για ηλιόλουστες μέρες”

Ένας κοινός μύθος είναι ότι το αντηλιακό χρειάζεται μόνο τις ηλιόλουστες μέρες ή όταν περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες ή όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο. Περίπου το 80% των ακτίνων UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και τα τζάμια των παραθύρων, εκθέτοντάς σας σε πιθανή βλάβη του δέρματος ακόμα και χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Οι κίνδυνοι: Τι συμβαίνει χωρίς αντηλιακό

Η μη τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως:

 • Καρκίνος του δέρματος: Η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, το οποίο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα.
 • Πρόωρη γήρανση: Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως ρυτίδες, λεπτές γραμμές και μαύρα στίγματα. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι μόνο αισθητικές. Υποδεικνύουν βαθύτερες βλάβες του δέρματος που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
 • Ηλιακά εγκαύματα και φλεγμονή: Χωρίς προστασία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε επώδυνα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και μακροχρόνιες βλάβες του δέρματος.

Το σωστό SPF: Επιλέγοντας Δείκτη Προστασίας στο αντηλιακό σας

Η επιλογή του σωστού αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας για αποτελεσματική προστασία. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε:

 • SPF 30 ή υψηλότερος: Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού με τουλάχιστον SPF 30 για επαρκή προστασία. Ο SPF (Παράγοντας Προστασίας από τον Ήλιο ή πιο απλά Δείκτης Προστασίας), μετρά το επίπεδο προστασίας από τις ακτίνες UVB, οι οποίες είναι κυρίως υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα και συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος.
 • Προστασία ευρέος φάσματος: Αναζητήστε ένα αντηλιακό που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος, δηλαδή προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος και μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
 • Ανθεκτικό στο νερό: Αν σκοπεύετε να είστε δραστήριοι (άρα να ιδρώσετε) ή να κολυμπήσετε, επιλέξτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό για να εξασφαλίσετε συνεχή προστασία παρά τον ιδρώτα ή την έκθεση στο νερό.
antihliako

Πώς να εφαρμόσετε αποτελεσματικά το αντηλιακό

Η σωστή εφαρμογή αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του σωστού. Εδώ είναι ένας απλός οδηγός:

 • Γενναιόδωρη δόση: Χρησιμοποιήστε επαρκή ποσότητα αντηλιακού για να καλύψετε όλο το εκτεθειμένο δέρμα. Ποσότητα ίση με περίπου ένα ποτήρι-σφηνάκι συνιστάται συνήθως για κάλυψη ολόκληρου του σώματος.
 • Μην αφήσετε ακάλυπτα σημεία: Θυμηθείτε να καλύπτετε περιοχές που συχνά δεν βάζετε αντηλιακό, όπως τα αυτιά, ο λαιμός και το επάνω μέρος της παλάμης.
 • Επαναλάβετε τακτικά: Ξαναβάλτε αντηλιακό κάθε 2 ώρες ή πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

Κάντε το αντηλιακό καθημερινή σας ρουτίνα

Η ενσωμάτωση του αντηλιακού στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το κάνετε συνήθεια:

 • Συνδυάστε το με ενυδατική κρέμα: Επιλέξτε μια καθημερινή ενυδατική κρέμα που περιλαμβάνει SPF για να βελτιώσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.
 • Βάλτε υπενθύμιση: Χρησιμοποιήστε ξυπνητήρια τηλεφώνου ή αυτοκόλλητες σημειώσεις για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να εφαρμόσετε και να εφαρμόσετε ξανά αντηλιακό.
 • Εκπαιδεύστε την οικογένειά σας: Διδάξτε τους αγαπημένους σας τη σημασία της καθημερινής χρήσης αντηλιακού, για να διασφαλίσετε ότι όλοι παραμένουν προστατευμένοι.

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι ένα μικρό βήμα που προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την μακροζωία του δέρματός σας. Προστατεύοντας τον εαυτό σας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, επενδύετε σε ένα πιο υγιές μέλλον, απαλλαγμένο από τους κινδύνους του καρκίνου του δέρματος και της πρόωρης γήρανσης.

Πηγή: health.com