ΥΓΕΙΑ

Θερμοπληξία: Οι 12 κανόνες προστασίας, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ

Τον «δωδεκάλογο» της προστασίας από τη θερμοπληξία, κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30-35 βαθμούς Κελσίου, κοινοποιεί στους πολίτες το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Θερμοπληξία: Οι 12 κανόνες προστασίας, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ
Bigstock

Οι συμβουλές του ΚΕΠΚΑ για τη θερμοπληξία:

 1. Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, με ρούχα από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
 2. Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος κεφαλής από φυσικά υλικά και με καλό αερισμό επιβάλλεται.
 3. Η χρήση μαύρων, ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που φέρουν ετικέτα «UV400» ή «100% protection» και το σήμα CE είναι απαραίτητη, προκειμένου τα μάτια να προστατεύονται από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.
 4. Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να προτιμάται η παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
 5. Συνιστάται να αποφεύγονται χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
 6. Η αποφυγή των βαριών σωματικών εργασιών, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία είναι απαραίτητη.
 7. Οι πολίτες καλό είναι να μην τρέχουν πολλή ώρα στον ήλιο.
 8. Τα πολλά χλιαρά ντους, κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά και η τοποθέτηση υγρού πανιού στο κεφάλι και στον λαιμό μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της θερμοπληξίας.
 9. Συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών, όπως νερού και χυμών φρούτων. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών, στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
 10. Προτείνεται η λήψη μικρών και ελαφριών γευμάτων, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και ο περιορισμός της κατανάλωσης λιπαρών.
 11. Τα πολύωρα ταξίδια, με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, προτείνεται να αποφεύγονται.
 12. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών, για την περίπτωσή τους, οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά εξ αυτών έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ