ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προσοχή αν πίνετε καφέ τις μέρες με αρκετή ζέστη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία είναι ένα φυσικό διουρητικό.

Προσοχή αν πίνετε καφέ τις μέρες με αρκετή ζέστη
Bigstock

Τα διουρητικά αυξάνουν την παραγωγή ούρων από το σώμα σας βοηθώντας τα νεφρά να αντλούν επιπλέον αλάτι και νερό.

Οι γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά για να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και το οίδημα, επειδή βοηθούν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ καθαρίζουν τα επιπλέον υγρά που συσσωρεύονται στο σώμα.

“Διουρητικό είναι κάθε είδους χημική ουσία στην οποία το σώμα ανταποκρίνεται αποβάλλοντας υγρό από το σώμα”, εξηγεί η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, διαιτολόγος, Beth Czerwony.

Αλλά καθώς ο καφές αποτελείται από περισσότερο από 95% νερό, τα διουρητικά του αποτελέσματα είναι συχνά πολύ χαμηλά για να σας αφυδατώσουν από μόνα τους. Μάλιστα, όσοι πίνουν τακτικά καφέ θα βιώσουν ακόμη λιγότερα από τα διουρητικά του αποτελέσματα, επειδή το σώμα τους μπορεί να δημιουργήσει μια ανοχή στην καφεΐνη με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση καφέ να προκαλέσει αφυδάτωση;

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά οι ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (και τα παιδιά έχουν πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς). Εάν πίνετε περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης, ειδικά εάν πίνετε μόνο ποτά με καφεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή εάν δεν λαμβάνετε αρκετά υγρά.

Τα παραπάνω επιδεινώνονται σε μια μέρα με αρκετή ζέστη, διότι η μεγάλη θερμοκρασία αφυδατώνει ούτως ή άλλως περισσότερο τον οργανισμό μέσω της αυξημένης εφίδρωσης.

“Ο καφές από μόνος του δεν είναι αυτό που πρόκειται να σας αφυδατώσει. Το πρόβλημα είναι στην υπερφόρτωση καφεΐνης. Εάν καταναλώνετε ποτά με καφεΐνη όλη την ημέρα, όπως καφέδες, τσάγια, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να πίνετε και αρκετό νερό, για να μειώσετε τις πιθανότητες να αφυδατωθείτε”, διευκρινίζει η Czerwony.

Εάν είστε “αρχάριος” με την καφεΐνη και πιείτε ένα ενεργειακό ποτό για πρώτη φορά, ενώ ταυτόχρονα δεν πίνετε γενικώς αρκετό νερό, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι υψηλότερος από κάποιον που πίνει καφέ τακτικά. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για όποιον πίνει πάνω από ένα ποτήρι καφέ την ημέρα, κάθε μέρα, και είναι χρόνια αφυδατωμένος αλλά μπορεί να μην το γνωρίζει.

“Για εκείνους που δεν είναι χρόνια αφυδατωμένοι, πιθανότατα θα παρατηρήσουν συμπτώματα λίγο νωρίτερα και πολύ πιο σοβαρά από κάποιον που είναι χρόνια αφυδατωμένος”, λέει η ίδια.

Εάν αντιμετωπίζετε αφυδάτωση, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:

  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη
  • Σύγχυση
  • Κούραση
  • Ξηροστομία
  • Υψηλός καρδιακός ρυθμός και χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Εξάψεις ή ρίγη
  • Μυικές κράμπες
  • Σκούρα ούρα

“Εάν έχετε χρόνια αφυδάτωση, μπορεί να μην έχετε απαραίτητα πονοκεφάλους ή ναυτία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να βλάψετε την λειτουργία των νεφρών σας με την πάροδο του χρόνου. Αν δυσκολεύεστε να διατηρείτε καλή ισορροπία υγρών, τα νεφρά σας καλούνται να εργάζονται επί χρόνια πιο σκληρά”, σημειώνει η Czerwony.

Εάν πίνετε καφέ όλη την ημέρα και ξαφνικά αισθάνεστε ζέστη ή αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να πιείτε λίγο νερό αμέσως. Τα ροφήματα με ηλεκτρολύτες μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα, ειδικά αν ζαλίζετε ή νιώθετε κουρασμένοι.

“Ανάλογα με το επίπεδο αφυδάτωσης, θα μπορούσατε να αισθανθείτε τα αποτελέσματα του να πιείτε νερό μέσα σε 15-20 λεπτά, προσθέτει η ίδια.

Πηγή: clevelandclinic.org