ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το στομαχικό πρόβλημα που προκαλείται όταν είστε αφυδατωμένοι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λιγότερο συχνές κινήσεις του εντέρου ή δυσκολία στην κένωση, η οποία επιτυγχάνεται λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Το στομαχικό πρόβλημα που προκαλείται όταν είστε αφυδατωμένοι
Bigstock

Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Αν και η αφυδάτωση και η δυσκοιλιότητα μπορεί να φαίνονται άσχετα, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Όταν αφυδατώνεται, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει το νερό απορροφώντας υγρά μέσα από τα έντερα.

Η αφυδάτωση προκαλεί δυσκοιλιότητα;

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους. Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, η περιεκτικότητα σε νερό στον γαστρεντερικό σας σωλήνα μειώνεται, με αποτέλεσμα σκληρά και ξηρά κόπρανα.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επιβραδύνει την κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων (κινητικότητα του παχέος εντέρου), η οποία οδηγεί σε αναρρόφηση νερού από τα κόπρανα.

Έρευνα δείχνει ότι η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, όπως:

  • μειωμένη σωματική δραστηριότητα
  • ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, υδατανθράκων και υγρών
  • απώλειες υγρών λόγω διάρροιας

Εάν ανησυχείτε για τη δυσκοιλιότητα ή αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα, μιλήστε με έναν γιατρό για διάγνωση και κατάλληλες επιλογές θεραπείας.

Εκτός από τη δυσκοιλιότητα, η σοβαρή αφυδάτωση λόγω καταστάσεων όπως η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, επηρεάζοντας τη συχνότητα και τη συνέπεια των κινήσεων του εντέρου.

Η αφυδάτωση προκαλεί διάρροια;

Η αφυδάτωση δεν προκαλεί άμεσα διάρροια. Ωστόσο, ισχύει το ανάποδο: έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική απώλεια υγρών, όπως η διάρροια, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον όγκο του κυκλοφορούντος αίματος και τα επίπεδα ενυδάτωσης των ιστών, με αποτέλεσμα γαστρεντερικές παθήσεις.

Μπορεί η αφυδάτωση να προκαλέσει φούσκωμα;

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν αφυδατώνεται, το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει νερό απορροφώντας υγρά από το παχύ έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα κόπρανα να γίνουν πιο παχιά και πιο σκληρά, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία καθώς συσσωρεύονται άχρηστα υλικά στα έντερα.

Θα βοηθήσει η κατανάλωση περισσότερου νερού στη δυσκοιλιότητα;

Ναι, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση αρκετών υγρών διατηρεί τα κόπρανα μαλακά και πιο εύκολα στην αποβολή τους από το σώμα. Το νερό δρα ως λιπαντικό στα έντερα, βοηθώντας σας να έχετε ομαλές κινήσεις του εντέρου.

Τι πρέπει να πίνω αν έχω δυσκοιλιότητα;

Εκτός από το νερό, ποτά όπως οι χυμοί λαχανικών και φρούτων ή οι διαυγείς σούπες ζωμών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Αυτά τα ποτά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου και να μαλακώσουν τα κόπρανα. Αυτό θα συμβάλλει σε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Τι πρέπει να κάνω αν πίνω νερό αλλά έχω ακόμα δυσκοιλιότητα;

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα παρά το νερό που πίνετε, μπορείτε να εξετάσετε άλλες θεραπείες όπως η αύξηση των διαιτητικών ινών, η τακτική άσκηση ή η δοκιμή καθαρτικών χωρίς ιατρική συνταγή αφού μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Πηγή: healthline.com