ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος οισοφάγου: Οι δύο βασικοί παράγοντες κινδύνου

Σινάνη Αικατερίνη

Ο καρκίνος του οισοφάγου εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα απειλή για την υγεία παγκοσμίως, με σημαντικές κατά τόπους ανισότητες στην επίπτωση και τη θνησιμότητα.

Καρκίνος οισοφάγου: Οι δύο βασικοί παράγοντες κινδύνου

Οι βασικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου -κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και παχυσαρκία- συνδέονται στενά με την ανάπτυξή του.

Οι δημογραφικές μεταβολές, όπως η αύξηση του πληθυσμού και η γήρανση, περιπλέκουν περαιτέρω την επιβάρυνση της νόσου. Αυτοί οι εξελισσόμενοι παράγοντες καθιστούν απαραίτητη την ενδελεχή εξέταση των παγκόσμιων επιδημιολογικών τάσεων και των κινητήριων δυνάμεών τους.

Ερευνητές εμβαθύνουν στον παγκόσμιο αντίκτυπο του καρκίνου του οισοφάγου, αναλύοντας την επίπτωση, τη θνησιμότητα, τα προσαρμοσμένα στην αναπηρία έτη ζωής (DALYs) και την επίδραση των μεταβαλλόμενων δημογραφικών στοιχείων και των παραγόντων κινδύνου.

Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η μελέτη παρουσιάζει μια σκληρή εικόνα: Για το 2022, τα νέα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 511.054 και οι θάνατοι τους 445.391 παγκοσμίως, με την Ασία να αντιπροσωπεύει το 75% και των δύο.

Η έρευνα προσδιορίζει τη χρήση καπνού και τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα, που ευθύνονται για σχεδόν το 50% των θανάτων στους άνδρες και το 20% στις γυναίκες.

Είναι ανησυχητικό ότι ο ΔΜΣ συμβάλλει όλο και περισσότερο στην επιβάρυνση της νόσου, ιδίως στους άνδρες, ενώ οι τάσεις για άλλους παράγοντες κινδύνου παρουσιάζουν βελτίωση. Η μελέτη καλεί σε επείγουσα δράση για τον περιορισμό αυτών των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και τη μείωση του αυξανόμενου φορτίου του καρκίνου του οισοφάγου.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν το σοβαρό και αυξανόμενο φορτίο του καρκίνου του οισοφάγου, ιδίως στην Ασία. Με τη χρήση καπνού και την παχυσαρκία ως κύριους παράγοντες, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας. Η κατανόηση της επιβάρυνσης που οφείλεται στον κίνδυνο, θα βοηθήσει στην ιεράρχηση των πόρων και στην ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών για την καταπολέμηση αυτής της καταστροφικής νόσου».

Η μελέτη προσφέρει έναν κρίσιμο οδικό χάρτη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την παγκόσμια υγεία ώστε να εφαρμόσουν στοχευμένα προληπτικά μέτρα. Η μείωση της χρήσης καπνού και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας αποτελούν το κλειδί για τον περιορισμό του αυξανόμενου φορτίου του καρκίνου του οισοφάγου. Επιπλέον, με τη γήρανση του πληθυσμού και τις δημογραφικές αλλαγές, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αντίστοιχες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα υγείας είναι προετοιμασμένα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Biology & Medicine.