ΥΓΕΙΑ

Το αλκοολούχο ποτό που κάνει καλό στο έντερο

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ αν θέλουμε να έχουμε καλή υγεία.

Το αλκοολούχο ποτό που κάνει καλό στο έντερο

Η αποχή από το αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τη βελτίωση της διάθεσης, την καλύτερη λειτουργία του ήπατος και το ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.

Σε ποια περίπτωση μπορεί το αλκοόλ να ωφελήσει το έντερο;

Νέα έρευνα δείχνει ότι η μπύρα περιέχει μια συγκεκριμένη ένωση που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου σας.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να καταναλώνεται χωρίς μέτρο.

Η μπύρα παράγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ζύμωση. Με την ίδια διαδικασία παρασκευάζονται επίσης τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κιμτσί και το τέμπε.

Η βύνη είναι κόκκος δημητριακών που έχει βλαστήσει και αποξηρανθεί με μια διαδικασία γνωστή ως «βυνοποίηση». Ο κόκκος αναγκάζεται να βλαστήσει με μούλιασμα σε νερό και στη συνέχεια διακόπτεται η περαιτέρω βλάστηση με ξήρανση με ζεστό αέρα.

Οι κόκκοι κριθαριού εμποτίζονται σε ένα μείγμα νερού, λυκίσκου και μαγιάς.

Τα βακτήρια της μαγιάς τρώνε τα σάκχαρα του κριθαριού, μετατρέποντάς την σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Το υγρό που προκύπτει είναι η μπύρα.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα πιθανά οφέλη της μπύρας για την υγεία του εντέρου οφείλονται στη ζύμωση και όχι στο αλκοόλ.

Αποδείχθηκε ότι η διαδικασία παρασκευής της μπύρας δημιουργεί χρήσιμα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο και βοηθούν τα καλά βακτήρια να αναπτυχθούν.

Επιπλέον, κατά τη ζύμωση παραμένουν διαλυτές ίνες από το κριθάρι, οι οποίες είναι γνωστές ως πρεβιοτικά ή «τροφή» για τη διατήρηση των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Αυτός ο συνδυασμός διαλυτών ινών και αντιοξειδωτικών φαίνεται να βοηθά τα καλά βακτήρια του εντέρου να αναπτυχθούν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών έως μέτριων ποσοτήτων μπύρας μπορεί να βελτιώσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου μας και να αυξήσει τα επίπεδα των βραχείας αλυσίδας λιπαρών οξέων (υποπροϊόν των ζυμωμένων ινών).

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Agriculture and Food Chemistry, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος και κοπράνων 22 συμμετεχόντων στους οποίους χορηγήθηκε είτε μπύρα με αλκοόλ (330 ml ) είτε μπύρα χωρίς αλκοόλ καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερό τους και έδειχναν σημάδια βελτίωσης της λειτουργίας του εντερικού βλεννογόνου.

Επίσης, καμία από τις δύο ομάδες δεν παρουσίασε αρνητικές αλλαγές σε παράγοντες όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα ή σωματικού λίπους.

Τι γίνεται όμως με τις μελέτες που δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ;

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα βακτήρια του εντέρου, αυξάνοντας προσωρινά τη φλεγμονή στο έντερο, αυτό όμως ισχύει κυρίως για τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί και τα αποστάγματα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, επειδή οι περισσότερες μπύρες έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (5% ή λιγότερο), είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προφλεγμονώδη δράση όπως άλλα ποτά.

beer

Πόση μπύρα μπορείτε να πίνετε;

Παρόλο που η μπύρα έχει συνολικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από άλλα αλκοολούχα ποτά, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο στομάχι και στη γενική υγεία.

Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μικρών πληγών στο εσωτερικό του εντέρου, που ονομάζονται έλκη.

Αυτές οι πληγές κάνουν το έντερο πιο πορώδες, επιτρέποντας -ενδεχομένως- την είσοδο επιβλαβών μορίων στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε απάντηση, το σώμα μας απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες όπως κυτοκίνες (πρωτεΐνες που δημιουργούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) και ισταμίνη, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορούν να βλάψουν το ήπαρ και άλλα όργανα.

Η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε είδους αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων στο έντερο, επιβραδύνοντας έτσι την πέψη και προκαλώντας την παραμονή των τροφών και των αποβλήτων στο κόλον για περισσότερο χρόνο από τον κανονικό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν οι γυναίκες να μην υπερβαίνουν το ένα ποτήρι μπύρας 350 ml την ημέρα και οι άνδρες τα δύο.

entero.jpg

Πώς θα διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας

Παρά τα οφέλη της μπύρας για το έντερο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να υποστηρίξετε την υγεία του γαστρεντερικού σας.

  • Καταναλώστε ποικιλία τροφών φυτικής προέλευσης. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν ευεργετικές ίνες, που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου σας. Επιπλέον, διαφορετικά βακτήρια προτιμούν διαφορετικές ίνες, οπότε όσο πιο ποικίλη είναι η διατροφή σας, τόσο πιο ποικίλο είναι πιθανό να είναι το μικροβίωμα σας, λέει ο Taliaferro.
  • Καλή ενυδάτωση. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά στην αποτελεσματική κίνηση των κοπράνων και των αποβλήτων μέσω του εντέρου, αποβάλλοντας έτσι τα κακά βακτήρια από το έντερο. Προσπαθήστε να πίνετε νερό σε τακτά διαστήματα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη και μπορεί ακόμη και να αλλάξει τον τύπο των βακτηρίων στο έντερο. Για να το αντιμετωπίσετε, δοκιμάστε να προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το άγχος (όπως διαλογισμό, γιόγκα ή ασκήσεις αναπνοής) για να κρατήσετε μακριά τις έντονες και αγχωτικές σκέψεις και τα προβλήματα του εντέρου που σχετίζονται με το άγχος.
  • Κοιμηθείτε αρκετά. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τον ύπνο για να θεραπευτεί και να αναρρώσει, οπότε όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στο έντερο. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Πηγή: well+good