Τροφές που περιέχουν καρκινογόνα φυτοφάρμακα - Δεν είναι μόνο φρούτα και λαχανικά
Η κατανάλωση φυτοφαρμάκων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 60% από το 1990.

Nέα έκθεση αποκάλυψε ότι κοινά προϊόντα που βρίσκονται σε κάθε ντουλάπι της κουζίνας μας περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα.
Τα υψηλά επίπεδα των ουσιών που ανιχνεύθηκαν, μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, ενώ η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές έχει συνδεθεί με καρκίνο.
Ίχνη των χημικών ουσιών βρέθηκαν σε βότανα και μπαχαρικά, όπως αποξηραμένο βασιλικό, μαϊντανό και κύμινο, καθώς και σε αποξηραμένα φασόλια, σκόνη τσίλι και μέλι.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανέλυσε δεδομένα από 132.793 δείγματα μιας σειράς τροφίμων που εισήχθησαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, και διαπίστωσε ότι το 2% των προϊόντων που ελέγχθηκαν παραβίαζαν τα νόμιμα όρια, το οποίο ισοδυναμεί με 3.000 προϊόντα.
Διαπίστωσαν ότι το 42% των προϊόντων περιείχε κάποια υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά αυτά θεωρήθηκαν ασφαλή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τα φυτοφάρμακα, με επιτρεπόμενο όριο μόλις 0,1 μικρογραμμάρια ανά κιλό προϊόντος.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες βρέθηκαν σε μη ασφαλή επίπεδα σε μη μεταποιημένα προϊόντα όπως τσίλι, σπόρους κύμινου και σταφύλια.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι πιπεριές τσίλι, βρέθηκαν να περιέχουν συγκλονιστικό αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων — έως και 37.
Τα μεταποιημένα προϊόντα, όπως τα αποξηραμένα φασόλια και τα μπαχαρικά, αποτελούσαν το 10% των μη ασφαλών προϊόντων, σύμφωνα με την ανάλυση.
Σε 40 δείγματα ανιχνεύθηκε αιθυλενοξείδιο, ένα φυτοφάρμακο που η χρήση του έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Αμερική. Η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία, διάρροια και δυσκολία στην αναπνοή. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή έχει επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την εισαγωγή τροφίμων από χώρες εκτός της ΕΕ.
Οι κύριες χώρες στις οποίες παράγονται μη συμμορφούμενα προϊόντα ήταν η Τουρκία, η Ινδία και η Αίγυπτος. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις αποστολές σταμάτησαν στα σύνορα.
Τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα από αυτές τις χώρες ήταν τριπλάσια από αυτά της Ένωσης.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης μια σειρά παραβάσεων σε προϊόντα μελιού και ρυζιού που εισήχθησαν από χώρες εκτός της ΕΕ.
Οι δοκιμές σε καστανό ρύζι αποκάλυψαν ότι ορισμένα προϊόντα περιείχαν τρικυκλαζόλη, προπικοναζόλη, ιμιδακλοπρίδη και άλλες απαγορευμένες στην ΕΕ ουσίες.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2024 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxicology Reports διαπίστωσε ότι η υψηλή έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, στειρότητας και αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά επίδραση πιο πιθανή στους εργαζομένους στον αγροτικό τομέα.
Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία συχνά αφήνουν ανιχνεύσιμα ίχνη χημικών ουσιών μέσα ή πάνω στα τρόφιμά μας, τα οποία είναι γνωστά ως «υπολείμματα».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παγκοσμίως χρησιμοποιούνται περισσότερα από 1.000 διαφορετικά φυτοφάρμακα.
Χρησιμοποιούνται στη γεωργία για τον έλεγχο των ζιζανίων, των εντόμων και των φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια, οι κρότωνες, οι αρουραίοι και τα ποντίκια. Επιτρέπουν επίσης στους αγρότες να προστατεύουν την ποσότητα και την ποιότητα των καλλιεργειών τους.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η ομάδα εκστρατείας Pesticide Action Network UK (PAN UK) χρησιμοποίησε δεδομένα δοκιμών για να δείξει ότι σε εισαγόμενα προϊόντα στη Βρετανία είχαν ανιχνευθεί 46 φυτοφάρμακα που συνδέονται με τον καρκίνο.
Το πλύσιμο ή το ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση στα φυτοφάρμακα, καθώς ορισμένα υπολείμματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια θα εξαλειφθούν, ιδίως τα ίχνη χώματος που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι αυτό δεν θα απομακρύνει όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται, καθώς ορισμένα είναι «συστηματικά», που σημαίνει ότι απορροφώνται από τα φυτά όταν εφαρμόζονται σε σπόρους, χώμα ή φύλλα και, ως εκ τούτου, τα υπολείμματα παραμένουν στο σώμα του ίδιου του προϊόντος.
Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρνητικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων.
Πηγή: Mail Online