Η ιδανική αναλογία μέσης-ύψους για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας
Η παχυσαρκία επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ και ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος.

Νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας δείχνει ότι η αναλογία μέσης-ύψους μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Η εισηγήτρια της μελέτης, Δρ. Amra Jujic από το Πανεπιστήμιο Lund, στο Μάλμε της Σουηδίας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η νέα ανάλυση.
«Ο ΔΜΣ είναι η πιο κοινή μέτρηση της παχυσαρκίας, αλλά επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φύλο και η εθνικότητα και δεν λαμβάνει υπόψη την κατανομή του σωματικού λίπους. Η αναλογία μέσης-ύψους (WtHR - Waist-to-Height Ratio) θεωρείται ένα πιο αξιόπιστο μέτρο της κεντρικής παχυσαρκίας, της επιβλαβούς απόθεσης λίπους γύρω από τα σπλαχνικά όργανα. Πραγματοποιήσαμε αυτή την ανάλυση για να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ της αναλογίας μέσης-ύψους και της ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας».
Η μελέτη περιλάμβανε 1.792 συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Πρόληψης του Μάλμε. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 45-73 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και επιλέχθηκαν έτσι ώστε περίπου το ένα τρίτο να έχει φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το ένα τρίτο να έχει διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας και το ένα τρίτο να έχει διαβήτη. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν προοπτικά για περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο πληθυσμός της μελέτης είχε μέση ηλικία 67 ετών και το 29% ήταν γυναίκες. Η μέση αναλογία μέσης-ύψους ήταν 0,57.
Κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης 12,6 ετών, σημειώθηκαν 132 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας. Η υψηλότερη αναλογία μέσης-ύψους συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα από τους συγχυτικούς παράγοντες.
Όταν η αναλογία μέσης-ύψους κατηγοριοποιήθηκε σε τεταρτημόρια, τα άτομα με τις υψηλότερες τιμές (μέση τιμή 0,65) είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τα άτομα στα άλλα τρία τεταρτημόρια.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. John Molvin από το Πανεπιστήμιο Lund και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Malmö της Σουηδίας, σημείωσε: «Η μέση τιμή της αναλογίας μέσης-ύψους στην ανάλυσή μας ήταν σημαντικά υψηλότερη από 0,5, το όριο για αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Το ιδανικό είναι η μέση περίμετρος της μέσης να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους σας».
«Διαπιστώσαμε ότι η αναλογία μέσης-ύψους ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας και τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι καλύτερος δείκτης από τον Δείκτη Μάζας Σώματος για τον εντοπισμό ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από θεραπείες για την παχυσαρκία. Το επόμενο βήμα μας είναι να διερευνήσουμε εάν η αναλογία μέσης-ύψους προγνωστικά σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιομεταβολικών διαταραχών σε μια μεγαλύτερη ομάδα».
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.