ΥΓΕΙΑ

Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα; 5 τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό του εντέρου

Σινάνη Αικατερίνη

Η δυσκοιλιότητα και το κοιλιακό φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ευεξία και την ποιότητα ζωής.

Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα; 5 τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό του εντέρου

Συχνά προκαλούνται από καθιστική ζωή, δίαιτα με λίγες φυτικές ίνες ή ανεπαρκή πρόσληψη υγρών.

Κάνοντας όμως κάποιες αλλαγές στη διατροφή, μπορείτε να δείτε σημαντική διαφορά.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που, χάρη στις ιδιότητές τους, βοηθούν στην ενεργοποίηση των κινήσεων του εντέρου και μειώνουν το αίσθημα φουσκώματος.

Δείτε ποιες είναι οι πέντε πιο αποτελεσματικές τροφές για την προώθηση της «κανονικότητας του εντέρου», πώς να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας και ποια είναι τα οφέλη τους για το έντερο.

Δαμάσκηνα: Η πιο γνωστή φυσική θεραπεία

Τα δαμάσκηνα θεωρούνταν πάντα μία από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες κατά της δυσκοιλιότητας. Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, είναι πλούσια σε αδιάλυτες και διαλυτές ίνες, οι οποίες ενεργοποιούν τις κινήσεις του εντέρου και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, διευκολύνοντας την αποβολή τους.

Εκτός από τις ίνες, τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης σορβιτόλη, μια αλκοόλη σακχάρου με φυσικό καθαρτικό αποτέλεσμα που απορροφά νερό στο έντερο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, μειώνοντας τη δυσφορία που προκαλεί η δυσκοιλιότητα.

Μπορείτε να τα φάτε σκέτα ως σνακ, να τα προσθέσετε στο γιαούρτι, στα δημητριακά ή να τα χρησιμοποιήσετε για να προετοιμάσετε υγιεινά επιδόρπια. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην τρώτε υπερβολικές ποσότητες για να αποφύγετε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια ή κοιλιακές κράμπες.

Ακτινίδιο: Σημαντική βοήθεια για το έντερο

Το ακτινίδιο είναι ένας πραγματικός σύμμαχος της υγείας του εντέρου. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και νερό, διεγείρει τις κινήσεις που επιτρέπει στα κόπρανα να προχωρήσουν κατά μήκος του εντέρου.

Επιπλέον, το ακτινίδιο περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο διευκολύνει την πέψη των πρωτεϊνών και βοηθά τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και να μειώσει το αίσθημα φουσκώματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες του ακτινιδίου είναι να το καταναλώσετε φρέσκο, στο πρωινό ή ως σνακ. Μπορεί να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες, smoothies ή σαλάτες.

Λιναρόσπορος: Πηγή φυτικών ινών και ωμέγα-3

Ο λιναρόσπορος είναι μια πραγματική υπερδύναμη για το έντερο. Είναι πλούσιος σε διαλυτές φυτικές ίνες, συγκρατεί νερό στο έντερο και μαλακώνει τα κόπρανα, διευκολύνοντας την αποβολή τους. Επιπλέον, περιέχει βλεννώδεις ουσίες που σχηματίζουν ένα είδος φυσικής γέλης που λιπαίνει το έντερο και προάγει τις κενώσεις.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, ο λιναρόσπορος είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι χρήσιμα για τη μείωση της φλεγμονής και τη διατήρηση της υγείας του εντερικού βλεννογόνου. Για μέγιστο όφελος, συνιστάται η κατανάλωση αλεσμένου λιναρόσπορου, καθώς το εξωτερικό του περίβλημα είναι δύσκολο να χωνευτεί και μπορεί να το εμποδίσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ο λιναρόσπορος μπορεί να προστεθεί σε γιαούρτι, σαλάτες, σούπες, ψωμιά ή κέικ. Η κατανάλωσή του πρέπει να συνοδεύεται πάντα από καλή ενυδάτωση, για να ενισχύσετε την ευεργετική του επίδραση στο έντερο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο, είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι ίνες που υπάρχουν σε αυτά τα λαχανικά αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και διεγείρουν την εντερική κινητικότητα, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και προωθώντας τη φυσική κανονικότητα.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν άφθονο νερό, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του εντέρου και στη μείωση του αισθήματος φουσκώματος. Είναι επίσης πολύτιμη πηγή μαγνησίου, μετάλλου που βοηθά στη χαλάρωση των εντερικών μυών και διευκολύνει τις κενώσεις.

Για μέγιστα οφέλη, συνιστάται να καταναλώνετε μια μερίδα πράσινων φυλλωδών λαχανικών σε κάθε γεύμα, ωμά σε σαλάτες, στον ατμό ή σοταρισμένα, με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Γιαούρτι και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Το γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το κεφίρ, το λάχανο τουρσί και το miso, είναι πλούσια σε προβιοτικά, ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Μια υγιής εντερική χλωρίδα είναι απαραίτητη για την κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου και για την πρόληψη του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας.

Τα προβιοτικά προάγουν την πέψη, βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων τροφίμων με προβιοτικά, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου.

Για να επωφεληθείτε από τα προβιοτικά, είναι σημαντικό να επιλέξετε γιαούρτι και προϊόντα ζύμωσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ζωντανές καλλιέργειες.