ΥΓΕΙΑ

Το πίνουμε καθημερινά και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα - Ποια είναι όμως η ιδανική ποσότητα;

Σινάνη Αικατερίνη

Αισθάνεστε φούσκωμα και έχετε μέρες να ενεργηθείτε; Το «φάρμακο» βρίσκεται στην κουζίνα σας.

Το πίνουμε καθημερινά και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα - Ποια είναι όμως η ιδανική ποσότητα;

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτό που γνωρίζουν σχεδόν όλοι οι λάτρεις του καφέ. Ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο ρόφημα, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα.

Νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 12.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι μόλις 100 mg καφεΐνης, περίπου ένα φλιτζάνι καφέ, μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά σχεδόν 20%.

Η κατανάλωση όμως πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου δύο φλιτζάνια καφέ, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ (100 mg καφεΐνης) πάνω από το όριο των 100 mg, αυξάνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 6%.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη διουρητική επίδραση της καφεΐνης, που συνεπάγεται αύξηση της συχνότητας ούρησης και αφυδάτωση, η οποία αποτελεί βασική αιτία δυσκοιλιότητας.

Αυτό δεν ισχύει πάντως για τους άνω των 60 ετών, επειδή η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Γενικά, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας από εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Οι ερευνητές διερεύνησαν αρχικά τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και του ευερέθιστου εντέρου, αλλά δεν βρήκαν κάποια σημαντική σύνδεση.

Αν δεν είστε λάτρης του καφέ, μπορείτε να επιτύχετε παρόμοιο αποτέλεσμα με ένα φλιτζάνι τσάι, το οποίο περιέχει 20-70 mg καφεΐνης.

Εναλλακτικά, αν δεν σας αρέσουν τα ζεστά ροφήματα, μπορείτε να πιείτε ένα ενεργειακό ποτό, το οποίο περιέχει αρκετή καφεΐνη, αν και δεν αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή.

Από τους 12.759 συμμετέχοντες στη μελέτη, μικρός αριθμός έπασχε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τους ζητήθηκε να καταγράψουν τις εντερικές τους λειτουργίες χρησιμοποιώντας την κλίμακα Bristol Stool Form Scale, έναν οδηγό με εικόνες που επιτρέπει στους ανθρώπους να κατηγοριοποιήσουν το σχήμα και τη σύσταση των περιττωμάτων τους.

Οι ερευνητές συμβούλευσαν τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν καφεΐνη με πρόγραμμα και με βάση το επίπεδο δυσκοιλιότητας του ασθενούς.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ατόμων με υψηλό εισόδημα, κάθε φλιτζάνι καφέ που καταγράφηκε στο ημερολόγιο διατροφής τους συνοδευόταν από 12% αυξημένο κίνδυνο χρόνιας διάρροιας.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης δεν περιορίζονται μόνο στη δυσκοιλιότητα, αλλά συνδέονται και με καρδιακά προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Οι ειδικοί τονίζουν συστηματικά τους κινδύνους των υψηλών δόσεων καφεΐνης, ιδιαίτερα για όσους έχουν προβλήματα καρδιακού ρυθμού που μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί.

Η καφεΐνη προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Σε ευάλωτα άτομα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Αν και τα πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο πρωινός καφές μπορεί να βοηθήσει στην κινητικότητα του εντέρου, ο τρόπος παρασκευής του είναι σημαντικός.

Για παράδειγμα ο καφές που παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση φίλτρου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή η απουσία φίλτρου επιτρέπει σε λιπαρές και δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στον καφέ, οι οποίες ονομάζονται διτερπένια, να φτάσουν στον καφέ σας.

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων, έχει συνδεθεί με καρκίνους του παγκρέατος και του λαιμού.

Οι μέθοδοι με φίλτρο έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Multidisciplinary Healthcare.