ΥΓΕΙΑ

Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Τι λένε οι επιστήμονες

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται 1-2 ώρες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες.

Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Τι λένε οι επιστήμονες

Τι δείχνουν όμως οι έρευνες και πώς σχετίζεται αυτό με την πραγματική ζωή;

Ο χρόνος ύπνου που χρειάζεται κανείς, είναι ένα σύνθετο μείγμα βιολογίας, ψυχολογίας και κοινωνικών παραμέτρων. Εξαρτάται επίσης από τον τρόπο μέτρησης του ύπνου.

Οι ερευνητές συνήθως μετρούν τον ύπνο με δύο τρόπους:

  • Ρωτώντας τους ανθρώπους πόσο κοιμούνται. Αυτό ωστόσο, μπορεί να τούς οδηγήσει σε εξαιρετικά ανακριβείς εκτιμήσεις.
  • Χρησιμοποιώντας αντικειμενικά εργαλεία, όπως φορητές συσκευές παρακολούθησης ύπνου, οι οποίες καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα, την αναπνοή και τις κινήσεις ενώ κάποιος κοιμάται σε εργαστήριο ύπνου.

Εξετάζοντας τα ευρήματα μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες κοιμούνται περίπου 20 λεπτά περισσότερο από τους άνδρες.

Παγκόσμια μελέτη σε σχεδόν 70.000 άτομα που φορούσαν φορητές συσκευές παρακολούθησης ύπνου, διαπίστωσε μια σταθερή, μικρή διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, η διαφορά ύπνου μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας 40-44 ετών, ήταν περίπου 23-29 λεπτά.

Μια άλλη μεγάλη μελέτη που χρησιμοποίησε πολυσωματογραφία, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κοιμόντουσαν περίπου 19 λεπτά περισσότερο από τους άνδρες. Σε αυτή τη μελέτη, οι γυναίκες περνούσαν επίσης περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο: περίπου το 23% της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου σε σύγκριση με περίπου το 14% για τους άνδρες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μόνο η ποιότητα του ύπνου των ανδρών μειωνόταν με την ηλικία.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ατομικές ανάγκες ύπνου ποικίλλουν σημαντικά. Οι γυναίκες μπορεί να κοιμούνται ελαφρώς περισσότερο κατά μέσο όρο, ακριβώς όπως είναι ελαφρώς πιο κοντές κατά μέσο όρο. Δεν υπάρχει μια ενιαία διάρκεια ύπνου που να ταιριάζει σε όλους, όπως δεν υπάρχει και ένα ενιαίο ύψος.

Παρά το γεγονός ωστόσο, ότι οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται λίγο περισσότερο και πιο βαθιά, αναφέρουν σταθερά χειρότερη ποιότητα ύπνου. Είναι επίσης περίπου 40% πιο πιθανό να διαγνωστούν με αϋπνία.

Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ των ευρημάτων του εργαστηρίου και της πραγματικότητας, είναι ένα μυστήριο στην έρευνα για τον ύπνο, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Για παράδειγμα, πολλές μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα φάρμακα, την κατανάλωση αλκοόλ και τις ορμονικές διακυμάνσεις. Αυτό αποκλείει τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον ύπνο στον πραγματικό κόσμο.

Ο ύπνος των γυναικών διαμορφώνεται από ένα σύνθετο μείγμα βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, και αυτή η πολυπλοκότητα είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε μεμονωμένες μελέτες.

Η βιολογία

Τα προβλήματα ύπνου αρχίζουν στην εφηβεία. Αυξάνονται ξανά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης.

Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, φαίνεται να εξηγούν μερικές από αυτές τις διαφορές μεταξύ των φύλων στον ύπνο.

Για παράδειγμα, πολλά κορίτσια και γυναίκες αναφέρουν χειρότερο ύπνο κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής φάσης, λίγο πριν την έμμηνο ρύση, όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αρχίζουν να μειώνονται.

Ίσως η πιο καλά τεκμηριωμένη ορμονική επίδραση στον ύπνο, είναι η μείωση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Αυτό συνδέεται με αυξημένες διαταραχές του ύπνου, ιδιαίτερα με το ξύπνημα στις 3 τα ξημερώματα και τη δυσκολία μια γυναίκα να ξανακοιμηθεί.

Ορισμένες παθήσεις επηρεάζουν επίσης την υγεία του ύπνου των γυναικών. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και η έλλειψη σιδήρου, για παράδειγμα, είναι πιο συχνές στις γυναίκες και συνδέονται στενά με την κόπωση και τις διαταραχές του ύπνου.

Η ψυχολογία

Οι γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και διαταραχών που σχετίζονται με τραύματα. Αυτά συνοδεύονται πολύ συχνά από προβλήματα ύπνου και κόπωση. Τα γνωστικά μοτίβα, όπως η ανησυχία και η αναλυτική σκέψη, είναι επίσης πιο συχνά στις γυναίκες και είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον ύπνο.

Στις γυναίκες συνταγογραφούνται επίσης αντικαταθλιπτικά φάρμακα πιο συχνά από ό,τι στους άνδρες, και αυτά τα φάρμακα τείνουν να επηρεάζουν τον ύπνο.

Οι κοινωνικοί παράγοντες

Η φροντίδα και η συναισθηματική κόπωση εξακολουθούν να βαρύνουν δυσανάλογα τις γυναίκες.

Αν και πολλές γυναίκες καταφέρνουν να αφιερώνουν αρκετό χρόνο στον ύπνο, οι ευκαιρίες τους για ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι συχνά περιορισμένες.

Ενώ ο κακός ύπνος είναι ο προφανής ένοχος, η κόπωση μπορεί να σηματοδοτεί κάτι βαθύτερο, όπως υποκείμενα προβλήματα υγείας, συναισθηματική πίεση ή υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους. Ο ύπνος είναι σίγουρα μέρος του προβλήματος, αλλά σπάνια είναι το μόνο.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά έλλειψης σιδήρου (που γνωρίζουμε ότι είναι πιο συχνά στις γυναίκες και συνδέονται με προβλήματα ύπνου) είναι επίσης υψηλότερα κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό συμβαίνει όταν πολλές γυναίκες μεγαλώνουν παιδιά και παλεύουν με τη ζυγαριά και την ψυχική πίεση.

Οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση συχνά προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, τους εφήβους, τους ηλικιωμένους γονείς και τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Ακόμη και αν κοιμούνται επαρκώς, ο ύπνος τους δεν είναι πάντα αναζωογονητικός και δεν ξυπνούν ξεκούραστες.

Πού μάς οδηγούν λοιπόν τα παραπάνω;

Ενώ οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα στο εργαστήριο, αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια για να νιώσουν ξεκούραστες στην καθημερινή τους ζωή.

Άρα, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Το σημαντικό όμως είναι ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και ευκαιρίες για να αναζωογονηθούν και να αναρρώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Πηγή: Science alert