ΥΓΕΙΑ

Μολυσμένα αυγά: Οι κίνδυνοι από μικρόβια και μικροπλαστικά

Σινάνη Αικατερίνη

Τα αυγά αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Μολυσμένα αυγά: Οι κίνδυνοι από μικρόβια και μικροπλαστικά

Βραστά, τηγανητά ή ομελέτα, τα αυγά προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό που πιθανώς δεν γνωρίζετε, είναι ότι κρύβουν δυνητικούς κινδύνους για την υγεία.

Κίνδυνοι από μικρόβια

Ο πιο γνωστός κίνδυνος αφορά τη βακτηριακή μόλυνση, κυρίως από Salmonella, που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία και πυρετό και μπορεί να είναι σοβαρά, ειδικά για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων αυγών και να τηρείται αυστηρά η σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο.

Η καλή υγιεινή κατά την προετοιμασία και η μαγειρική σε υψηλές θερμοκρασίες, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Ακόμη και το πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών εργασίας μετά την επαφή με ωμά αυγά, μπορεί να προστατεύσει από μόλυνση.

Ανησυχητικά νέα στοιχεία για μικροπλαστικά στα αυγά

Πέρα από τα βακτήρια, οι επιστήμονες εντόπισαν πρόσφατα μικροπλαστικά στα αυγά. Πρόκειται για σωματίδια πολυαιθυλενίου και άλλων πλαστικών, μεγέθους 50-100 μικρόμετρα, που καταλήγουν στα τρόφιμα μέσω περιβαλλοντικής ρύπανσης ή γεωργικών πρακτικών, όπως πλαστικά καλύμματα ή λιπάσματα.

Τα σωματίδια αυτά περιέχουν τοξικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις και PFAS, οι οποίες συνδέονται με ορμονικές διαταραχές, φλεγμονές και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα μετά από μακροχρόνια έκθεση.

Επιπτώσεις στην υγεία

Η παρουσία μικροβίων και μικροπλαστικών δεν σημαίνει ότι τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ωστόσο τη σημασία της σωστής επιλογής και διαχείρισης.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν οξείες παθήσεις, ενώ τα μικροπλαστικά συνδέονται με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως ορμονική ανισορροπία και φλεγμονές.

Οι ειδικοί προτείνουν να αγοράζουμε αυγά από αξιόπιστες πηγές και να προτιμούμε βιολογικά ή πιστοποιημένα προϊόντα, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.

Μέτρα πρόληψης

  1. Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες: Βράστε ή τηγανίστε τα αυγά μέχρι ο κρόκος να είναι σταθερός.

  2. Αποθήκευση στο ψυγείο: Διατηρείστε τα αυγά σε θερμοκρασία κάτω από 5°C και μακριά από άλλες πρώτες ύλες.

  3. Καθαριότητα στην κουζίνα: Πλύσιμο χεριών και επιφανειών μετά την επαφή με ωμά αυγά.

  4. Επιλογή αξιόπιστων προϊόντων: Αγορά βιολογικών ή πιστοποιημένων αυγών για μείωση του κινδύνου βακτηριακής μόλυνσης και περιβαλλοντικής ρύπανσης.

  5. Προσοχή στα μικροπλαστικά: Περιορισμός πλαστικών στη γεωργία και επιλογή προϊόντων με πιστοποίηση για τις συνθήκες εκτροφής.

Η ευαισθητοποίηση για τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους στα αυγά, σε συνδυασμό με απλές καθημερινές πρακτικές υγιεινής και επιλογής προϊόντων, μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας και να κάνει κάνει πιο ασφαλή τη διατροφή.

Με πληροφορίες από Cleveland Clinic, Medical News Today