ΥΓΕΙΑ

Μέλι και σκόρδο: Γιατί θεωρείται «θαυματουργός» συνδυασμός για τον οργανισμό

Σινάνη Αικατερίνη

Ακόμη μία τάση ευεξίας που έχουν αναδείξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι η ζύμωση σκόρδου σε ωμό, μη παστεριωμένο μέλι.

Μέλι και σκόρδο: Γιατί θεωρείται «θαυματουργός» συνδυασμός για τον οργανισμό

Η παρασκευή του είναι απλή: συνήθως τοποθετούνται ολόκληρες σκελίδες σκόρδου σε βάζο με μέλι, και ζυμώνονται για εβδομάδες ή μήνες. Όταν το παρασκεύασμα είναι έτοιμο, μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να προστεθεί σε διάφορες συνταγές.

Η ζύμωση ενισχύει τις γεύσεις τόσο του σκόρδου όσο και του μελιού. Το ζυμωμένο σκόρδο έχει πιο ευχάριστη, λιγότερο έντονη γεύση σε σύγκριση με το ωμό σκόρδο.

Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου συνδυασμού, ισχυρίζονται ότι έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκή επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τόσο το σκόρδο όσο και το μέλι έχουν οφέλη για την υγεία:

  • Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς.
  • Το μέλι έχει αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες.

Τι είναι η ζύμωση;

Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα βακτήρια μεταβολίζουν τα σάκχαρα.

Μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και να βελτιώσει την διατροφική τους αξία. Η ζύμωση μπορεί να ενισχύσει τις βιταμίνες και τα μέταλλα και να παράγει επιπλέον ουσίες, όπως οργανικά οξέα και προβιοτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία

Το σκόρδο χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες και μπορεί να ωφελήσει την καρδιακή υγεία.

Ειδικότερα:

Χοληστερίνη: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να μειώσουν τη συνολική και την LDL χοληστερόλη στο αίμα, πιθανώς αναστέλλοντας τη δράση ενζύμων που απαιτούνται για την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ.

Αρτηριακή πίεση: Μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ήπια υπέρταση, πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Διαβήτης: Το σκόρδο μπορεί να υποστηρίξει τη δράση της μετφορμίνης και να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ανοσοποιητικό: Αν και οι έρευνες είναι περιορισμένες, φαίνεται ότι το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, βοηθώντας τον οργανισμό να αμυνθεί απέναντι σε ασθένειες.

Τι προσφέρει το μέλι στον οργανισμό

Το μέλι περιέχει θρεπτικά συστατικά και άλλες ενώσεις που έχουν θεραπευτικά οφέλη:

Πονόλαιμος: Λόγω των αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του βήχα.

Επούλωση τραυμάτων: Το μέλι μειώνει τις λοιμώξεις και αυξάνει την αναγέννηση των ιστών, ειδικά σε εγκαύματα. Υπάρχουν προϊόντα φροντίδας τραυμάτων βασισμένα στο μέλι, τα οποία αποτελούν οικονομική εναλλακτική στη συμβατική φροντίδα.

Αντιοξειδωτικά: Περιέχει φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις που μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Έλεγχος σακχάρου: Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ζάχαρης. Σε σύγκριση με την επιτραπέζια ζάχαρη, έχει μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου και μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Είναι ασφαλές το σκόρδο σε μέλι;

Το σκόρδο σε μέλι θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους, αλλά απαιτούνται κάποιες προφυλάξεις:

Σωστή παρασκευή: Η υγιεινή κατά τη ζύμωση στο σπίτι είναι απαραίτητη. Χρήση χαμηλής ποιότητας συστατικών ή κακή αποθήκευση μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

Βρέφη κάτω του ενός έτους: Δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε μωρά.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα: Το σκόρδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, ενώ το μέλι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αλλεργίες: Σπάνια, αλλά όχι απίθανη, μια σοβαρή αλλεργία στο σκόρδο ή το μέλι, μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.

Πιθανές παρενέργειες: Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, ναυτία ή αέρια. Η υπερβολική κατανάλωση μελιού μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη ή προβλήματα σακχάρου.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε σκόρδο σε μέλι, ιδιαίτερα αν έχετε προβλήματα υγείας ή παίρνετε φάρμακα.

Πηγή: Verywellhealth