ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε διατροφικές συνήθειες που στερεύουν την ενέργειά σας

Δεν φταίνε μόνο οι αυξημένες υποχρεώσεις και ο κακός ύπνος για τη συνεχή κούραση που νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι διατροφικές σας επιλογές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις και την ενεργητικότητά σας.

Πέντε διατροφικές συνήθειες που στερεύουν την ενέργειά σας

Ακόμη κι αν αποφεύγετε τους «συνήθεις υπόπτους» που ακούνε στο όνομα επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και κακά λιπαρά, ορισμένα σνακ που μάλλον θεωρείτε υγιεινά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πέψη και τα επίπεδα του σακχάρου σας, με αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη διάθεση και την ενέργειά σας.

Δείτε ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να κόψετε για να έχετε περισσότερες αντοχές και πιο καθαρό μυαλό.

1. Επιδόρπια γιαουρτιού: Ορισμένα προϊόντα αυτής της κατηγορίας περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Η ζάχαρη πυροδοτεί απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου, η οποία συνεπάγεται και απότομη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας.

Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος ώστε να γνωρίζετε τη θρεπτική του αξία. Προτιμήστε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε με θρεπτικά μούρα και ξηρούς καρπούς.

2. Κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο: Καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ τις βραδινές ώρες, καθώς διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου. Επίσης, όλα τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση, η οποία συνδέεται με το αίσθημα κούρασης και την έλλειψη συγκέντρωσης.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ περίπου 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε και φροντίστε να πίνετε πάντα νερό μαζί με το ποτό σας.

3. Μπάρες δημητριακών: Όπως και στην περίπτωση του γιαουρτιού, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγετε ένα προϊόν που θεωρείτε σε γενικές γραμμές υγιεινό, καθώς μπορεί να έχει σημαντική ποσότητα ζάχαρης.

Επιλέξτε μπάρες δημητριακών που περιέχουν αρκετή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεϊνών ώστε να πάρετε ποιοτική ενέργεια που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά την πείνα για πολλές ώρες.

4. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε με τις ποσότητες όταν έχουμε μπροστά μας το σακουλάκι με τα αμύγδαλα! Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά κι έτσι σε υπερβολική ποσότητα επιβαρύνουν το στομάχι και δυσκολεύουν την πέψη.

Να μοιράζετε πάντα τους ξηρούς καρπούς σε μερίδες ώστε να εξασφαλίσετε ότι το σνακ σας δεν θα σας φορτώσει με υπερβολικές θερμίδες και λιπαρά. Μπορείτε επίσης να συνδυάζετε τους ξηρούς καρπούς με ένα μήλο, ώστε να πάρετε μια έξτρα χορταστική δόση φυτικών ινών.

5. Απογευματινός καφές: Συνήθως αναζητούμε μια κούπα καφέ όταν νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, όμως όταν καταναλώνεται αργά το απόγευμα ο καφές μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, πυροδοτώντας έναν φαύλο κύκλο υπνηλίας και... αναζήτησης καφεΐνης!

Δοκιμάστε να πιείτε τον τελευταίο καφέ της ημέρας τουλάχιστον έξι ώρες πριν την ώρα που υπολογίζετε να πέσετε για ύπνο για να διαπιστώσετε αν κοιμάστε πιο ξεκούραστα.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Μικρές αλλαγές για περισσότερη ενέργεια όλη μέρα

Υπάρχουν τροφές που μας... κουράζουν; Και όμως...