ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Θεσμοί επικροτούν το έργο του υπ. Υγείας - Η δαπάνη θα κλείσει σε κυβερνητικό επίπεδο

Το έργο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναγνώρισαν σήμερα Πέμπτη οι εκπρόσωποι των Θεσμών, δίνοντας το πράσινο φως για τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και γι αυτές που πρόκειται να ολοκληρωθούν. 

Οι Θεσμοί επικροτούν το έργο του υπ. Υγείας - Η δαπάνη θα κλείσει σε κυβερνητικό επίπεδο

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Ειδικότερα, από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη (μεταξύ αυτών, είναι η ΠΦΥ, οι κεντρικές προμήθειες, ο Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας καθώς και η δημιουργία της σχετικής Επιτροπής που βρίσκεται προ των πυλών, η διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση).

Ακόμη, μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα γενόσημα και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των εν λόγω σκευασμάτων στο σύστημα υγείας. Για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίστηκε από την πλευρά των Θεσμών, η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και η σταδιακή εφαρμογή και η ευελιξία στα επόμενα βήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων, ετέθη και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί επιτακτικό αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας μετά τον Αύγουστο του 2018, τότε που η Ελλάδα θα εξέλθει του Μνημονιακού Προγράμματος.
Όμως το θέμα αυτό, όπως τονίστηκε από τους Θεσμούς, θα κλείσει σε κυβερνητικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει μάλλον δευτερεύοντα ρόλο.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με παρόντες τους κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, τόνισαν ότι ο κυρίαρχος στόχος των αλλαγών που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, είναι η καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

PIF: Η φαρμακοβιομηχανία δανείζει το κράτος - Εύλογο να απαιτεί αύξηση της δαπάνης

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων

Ξανθός: Ναι στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική



Ξανθός: Αδήριτη ανάγκη για ευρωπαϊκές συνεργασίες στα νέα φάρμακα

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...



Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική



Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;