ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ξηρότητα στο δέρμα με το πέρασμα των χρόνων: Οι πραγματικές αιτίες

Οι αιτίες που το δέρμα γίνεται πιο ξηρό ποικίλλουν ευρέως. Μπορεί να είναι προσωρινές, εποχικές, ή και πιο σοβαρές οπότε και χρειάζονται άμεση ιατρική προσοχή.

Ξηρότητα στο δέρμα με το πέρασμα των χρόνων: Οι πραγματικές αιτίες

Το ξηρό δέρμα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο όσο μεγαλώνετε, χάρη στην μειωμένη λειτουργία των αδένων φυσικών ελαίων στην επιδερμίδα και στην μεγάλη αλλαγή στην ορμονική ισορροπία στον οργανισμό. Επειδή το δέρμα σας γίνεται επίσης λεπτότερο με την ηλικία, το ξύσιμο -όταν έχετε φαγούρα- μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και ουλές.

Συχνά, η αιτία του ξηρού δέρματος μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά εφαρμόζοντας μια καλή ενυδατική κρέμα, αλλά εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια που προκαλεί ξηροδερμία, μπορεί να έχετε ανάγκη μια πιο εξειδικευμένη μέθοδο θεραπείας.

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του ξηρού, ερεθισμένου δέρματος είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς το προκαλεί.

Διαβήτης

Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης, και η επακόλουθη ξηροδερμία, μπορούν συχνά να διορθωθούν με την κατάλληλη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Διατροφή

Αν έχετε έλλειψη σε βιταμίνη Α και D θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη διατροφή σας ή να αρχίσετε να παίρνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για να προσθέσετε αυτές τις απαραίτητες βιταμίνες για την διατροφή σας, δεδομένου ότι είναι οι δύο πιο βασικές βιταμίνες στην καλή υγεία της επιδερμίδας.

Συχνό πλύσιμο των χεριών

Αν και συνιστάται να πλένετε τα χέρια σας συχνά για λόγους υγείας, το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να τα αφυδατώσει, διότι εξαλείφει τα φυσικά έλαια που διατηρούν το δέρμα απαλό. Η χρήση "σκληρών" σαπουνιών είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες του ξηρού δέρματος.

Καυτό ντους

Δυστυχώς, όσο και αν σας αρέσει, το ζεστό ντους μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που έχετε ξηρό δέρμα, αφού αφαιρεί την υγρασία από την επιδερμίδα σας. Επίσης, αν σκουπίζεστε "πολύ έντονα" με την πετσέτα προκαλείτε αφυδάτωση στην επιδερμίδα. Συνιστάται να αφήσετε το δέρμα σας ελαφρά βρεγμένο μετά από ένα ντους και να χρησιμοποιείτε κάποια ενυδατική κρέμα αμέσως μετά. Η κρέμες αυτές απορροφώνται καλύτερα σε ελαφρώς βρεγμένο δέρμα.

Υποθυρεοειδισμός

Αυτή είναι μια διαταραχή που κάνει το θυρεοειδή σας αδένα να παράγει πολύ λίγες ποσότητες από την ορμόνη του θυρεοειδούς. Μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία μειώνοντας την λειτουργία των αδένων έκκρισης φυσικών ελαίων και ιδρώτα. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί επαγγελματική ιατρική επιμέλεια και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ερεθιστικές ουσίες

Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο απλό όπως οι χημικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν στο ύφασμα των ρούχων που φοράτε, ή στο μαλακτικό και το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε στο πλύσιμο.

Καιρός

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως υποφέρουν από ξηροδερμία κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες, λόγω της έλλειψης υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Επίσης, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου ο καιρός είναι υπερβολικά ζεστός και ξηρός, συχνά έχουν ξηρό δέρμα, καθώς ο ξηρός αέρας αφαιρεί από την επιδερμίδα τους την φυσική της υγρασία.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις τροφές που προσθέτουν χρόνια στο πρόσωπο

Το μυρωδικό που μειώνει τη φλεγμονή και είναι "must" στην αντιγήρανση

Τα 5 φυσικά υλικά που πρέπει να περιέχει μια μάσκα αντιγήρανσης

Αυτή είναι η σούπερ τροφή για αντιγήρανση και μακροζωία