ΥΓΕΙΑ

Είναι ξηροδερμία ή ψωρίαση; Πώς θα ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις & τι να κάνετε

Τον χειμώνα η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή και ευαίσθητη. Μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια ξηρότητας στο πρόσωπό σας ή τα χέρια και τα πόδια σας να είναι ξηρά και με φαγούρα.

Είναι ξηροδερμία ή ψωρίαση; Πώς θα ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις & τι να κάνετε

Είναι όμως απλά ξηροδερμία ή μια χρόνια πάθηση του δέρματος, γνωστή ως ψωρίαση;

Δείτε τι συμβουλεύει ο δερματολόγος Gary Goldenberg, με έδρα τη Νέα Υόρκη, για να ξεχωρίσετε την ξηροδερμία από την ψωρίαση, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Η διαφορά μεταξύ ξηροδερμίας και ψωρίασης

Η ξηροδερμία προκαλείται όταν τα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν αρκετά λιπίδια και έλαια για να ενυδατώνονται. Το δέρμα μπορεί να γίνει τραχύ, με φολίδες και «σπασμένο». Όταν υπάρχει έντονη ξηροδερμία, το δέρμα διατηρεί αυτά τα χαρακτηριστικά και δεν θεραπεύεται μόνο με τη χρήση ενυδατικής κρέμας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λειτουργία του φραγμού του δέρματος, δηλαδή η ικανότητά του να παραμένει ενυδατωμένο εσωτερικά, έχει διαταραχθεί.

Το ξηρό δέρμα προκαλείται συχνά από χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, υπερβολικό πλύσιμο, σκληρά καθαριστικά προϊόντα, μακρά παραμονή στο ντους με καυτό νερό, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο αέρας. Η κακή διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη υγρών και παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Σε αντίθεση με την ξηροδερμία, η ψωρίαση δεν προκαλείται γενικά από εξωτερικούς παράγοντες. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του ανοσοποιητικού συστήματος και συχνά συνυπάρχει με άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και η κατάθλιψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Εάν έχετε ψωρίαση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα στέλνει λάθος σήματα στο δέρμα σας, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερα κύτταρα. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση της πάθησης. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με ψωρίαση.

Η πιο κοινή μορφή ψωρίασης εκδηλώνεται με αλλοιώσεις της επιδερμίδας, γνωστές ως πλάκες, που δεν είναι ιδιαίτερα κνησμώδεις και αποτελούνται από παχιά, αργυρόχροα λέπια.

Οι πλάκες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, κυρίως όμως προσβάλλονται οι αγκώνες, τα γόνατα ή/και το κρανίο.

Το 80-90% των ασθενών με ψωρίαση έχουν πλάκες. Παρόλο που οι νιφάδες της ξηροδερμίας μπορεί να παραπέμπουν σε ψωρίαση, οι πλάκες της ψωρίασης είναι κάπως έτσι:

psoriasis arm

Αντιμετώπιση ξηροδερμίας

Αν υποφέρετε από ξηροδερμία, πρέπει να δώσετε βαρύτητα, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση. Αναζητήστε προϊόντα ενυδάτωσης με κεραμίδια και λιπίδια, που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του φιλμ της επιδερμίδας, προκειμένου να συγκρατεί την υγρασία. Εφαρμόστε την ενυδατική σε ελαφρώς υγρό δέρμα για βέλτιστη απορρόφηση.

Όταν κάνετε ντους, χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες στεγνώνουν την επιδερμίδα, και προσπαθείτε να μην μένετε κάτω από το νερό για περισσότερο από επτά λεπτά.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε προϊόντα περιποίησης που ερεθίζουν το δέρμα σας, όπως αυτά που περιέχουν ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, στυπτικές ουσίες και βαριά αρώματα. Οι ουσίες αυτές αφυδατώνουν και ξηραίνουν την επιδερμίδα.

Είναι καλό τέλος να χρησιμοποιείτε υγραντήρα, ο οποίος απελευθερώνει υγρασία στην ατμόσφαιρα και βοηθά το δέρμα να θεραπευτεί.

Αντιμετώπιση ψωρίασης

Αν και δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για την ψωρίαση, σύμφωνα με τον Goldenberg έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματά τους.

«Κλειδί» για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, είναι η μείωση της φλεγμονής, η οποία συνήθως επιτυγχάνεται με τη χρήση κρέμας στεροειδούς δράσης.

Η πιο σοβαρή μορφή ψωρίασης μπορεί να απαιτεί από του στόματος λήψη χαπιών ή θεραπεία με ενέσεις. Πολλοί πάσχοντες από ψωρίαση βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων, όταν ακολουθούν αντιφλεγμονώδη διατροφή, όπως η αποφυγή της γλουτένης και η λήψη συμπληρωμάτων.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ συνιστά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια) για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η αύξηση της βιταμίνης D (εμπλουτισμένο γάλα, συμπληρώματα, χυμός πορτοκαλιού, κρόκοι αυγών και γιαούρτι) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος που σχετίζονται με τη δημιουργία πλακών.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Ψωρίαση vs. έκζεμα: Όλες οι διαφορές μέσα από φωτογραφίες

Ακμή, έκζεμα, ψωρίαση: Οι 5 τροφές που χρειάζεται το δέρμα σας

Ξηρό δέρμα: Για ποια 4 σοβαρά προβλήματα υγείας προειδοποιεί