ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ρυτίδες: Τα πέντε λάθη που κάνεις

Πόδι της χήνας, έντονες γραμμές όταν γελάς, ρυτίδες γύρω από το λαιμό, είναι κάποια από τα αναπόφευκτα σημάδια της γήρανσης.

Ρυτίδες: Τα πέντε λάθη που κάνεις

Το πέρασμα του χρόνου δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος που βλέπετε σημάδια επιδείνωσης στο δέρμα σας, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που προκαλούν πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας σας.

Από την υδατική σας λείπει αυτό το συστατικό

Το 90% των ορατών σημαδιών γήρανσης προέρχονται από την έκθεση χωρίς προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πολλοί άνθρωποι φορούν αντηλιακό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αμελούν όμως να το κάνουν όλες τις άλλες μέρες του χρόνου. Οι μικρές δόσεις ακτινοβολίας δεν προκαλούν έγκαυμα, η ακτινοβολία όμως λειτουργεί σωρευτικά με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόωρη γήρανση στο δέρμα σας. Η λύση είναι μία: Πότε μη βγαίνετε από το σπίτι χωρίς να φορέσετε μια ενυδατική κρέμα με SPF, δηλαδή δείκτη αντηλιακής προστασίας.

Τρώτε πολλή ζάχαρη και ζυμαρικά

Η ζάχαρη δεν σας προσθέτει μόνο κιλά, αλλά βλάπτει σοβαρά και την επιδερμίδα σας. Η ζάχαρη σε συνδυασμό με άλλα πλούσια σε υδατάνθρακες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη τρόφιμα, προωθεί τη φλεγμονή του δέρματος, καθώς και μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Μέσα από μια χημική αντίδραση που ξεκινά κάθε φορά που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εκτοξεύονται στα ύψη -κυρίως έπειτα από κατανάλωση γλυκών-, οι ενώσεις που δημιουργούνται προσκολλώνται σε πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (υπάρχουν στο δέρμα αλλά και στο τοίχωμα των αγγείων). Όταν η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς και τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στους ιστούς. Αντικαταστήστε το άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά με δημητριακά ολικής αλέσεως.

bigstock Beautiful Girl In Bathroom And 75097906

Ζείτε στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, οι άνθρωποι που εκτίθενται σε περισσότερη αιθάλη, η οποία περιέχεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους, αναπτύσσουν πιο γρήγορα ρυτίδες. Επειδή όμως η μετακόμιση στην εξοχή δεν είναι η πιο εύκολη λύση, φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρέσκα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια. Επιλέξτε ακόμη προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν αντιοξειδωτικά (όπως οι οροί βιταμίνης C).

Ξενυχτάτε βλέποντας τηλεόραση

Η έλλειψη ξεκούρασης και ο κακός ύπνος είναι ένας κακός συνδυασμός που αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες, η οποία προάγει τη δημιουργία ρυτίδων. Η κορτιζόλη αποδομεί τον μυϊκό ιστό, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται πιο γερασμένο διότι καταστρέφεται το κολλαγόνο. Παράλληλα, παρεμποδίζει την ανάπτυξη νέου μυϊκού ιστού μέσω της πρωτεϊνοσύνθεσης.

Καπνίζετε

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα ελαττώνουν την ροή αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό, επιτίθενται στην αρχιτεκτονική του δέρματος και προκαλούν την διάσπαση προστατευτικών δομών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (είναι οι ίνες που κάνουν το δέρμα ελαστικό). Όλες αυτές οι επιδράσεις έχουν ως επακόλουθο την δημιουργία πρόσθετων ρυτίδων, ιδίως γύρω από τα μάτια και τα χείλη, οι οποίες είναι μόνιμες.

Διαβάστε επίσης:

Το τυρί που χαρίζει μακροζωία

Πρόληψη των ρυτίδων με ένα προϊόν που υπάρχει στην κουζίνα σας!

Τι πρέπει να «κόψετε» από τη διατροφή σας για να κερδίσετε χρόνια ζωής