ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η καλύτερη αντιγηραντική συνήθεια είναι η… ορθοστασία!

Όσο λιγότερο καθόμαστε τόσο περισσότερο θα ζήσουμε υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς διαπίστωσαν ότι η καθιστική ζωή συνδέεται άμεσα με τις εκτεταμένες βλάβες στο DNA και συνεπώς επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Η καλύτερη αντιγηραντική συνήθεια είναι η… ορθοστασία!

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση British Medical Journal, οι ερευνητές τονίζουν μάλιστα πώς το να καθόμαστε λιγότερο είναι πιο σημαντικό από το να γυμναζόμαστε.

Η καθιστική ζωή συνδέεται με το μικρότερο μήκος των τελομερών, τα οποία βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος και αποτελούν τις «μονάδες αποθήκευσης» του DNA. Τα τελομερή εμποδίζουν τη φθορά των χρωμοσωμάτων και την αλλοίωση του γενετικού κώδικα. Το μήκος τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το προσδόκιμο ζωής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξέτασαν το μήκος των τελομερών σε 49 υπέρβαρα άτομα ηλικίας 65-70 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν κινούνταν πολύ και το μήκος των τελομερών υπολογίστηκε από τα αιμοσφαίρια του αίματος.

Οι μισοί από αυτούς ακολούθησαν εντατικό πρόγραμμα άσκησης για έξι μήνες. Χρησιμοποιήθηκε ποδόμετρο ώστε να υπολογιστεί πόσα βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες καθημερινά.

Οι μετέπειτα αναλύσεις έδειξαν πως όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν σε γενικές γραμμές πιο υγιείς, όμως το μήκος των τελομερών φάνηκε να εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ώρες που οι εθελοντές περνούσαν καθιστοί.

Διαβάστε επίσης:

Νικήστε τις ρυτίδες με έλαιο καρύδας
Οι νέες, μη επεμβατικές μέθοδοι αντιγήρανσης
Φτάσατε τα 40! Ε και; Διαβάστε τι πρέπει να τρώτε για υγεία & ομορφιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ