ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Αντιγήρανση: Νικήστε το χρόνο με αυτές τις τροφές

Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα μαγικό φίλτρο που θα διατηρούσε τη νιότη του; Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσμου.

Αντιγήρανση: Νικήστε το χρόνο με αυτές τις τροφές

Από την αρχαιότητα έως και τις σημερινές προσπάθειες να μείνουμε πάντα νέοι με οποιοδήποτε τίμημα... τα χρόνια περνούν και όπως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο, έτσι δε μπορούμε να σταματήσουμε τη φυσική συνέπεια που έχει στον οργανισμό μας και το σώμα μας.

Η γήρανση είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε, οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αντικαταστήσει τα φθαρμένα και κατεστραμμένα κύτταρα με καινούργια.

Η γήρανση εξαρτάται από ενδογενείς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και οι ορμονικές μεταβολές (κυρίως στις γυναίκες) όπου τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσμα την αρχή της γήρανσης και από εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή, το άγχος κ.α. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για την αύξηση των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες σε κανονικές συνθήκες υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό στον οργανισμό μας για να μας προφυλάσσουν από βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες. Όταν αυξάνονται αισθητά, παύουν να είναι ωφέλιμες και αρχίζουν να καταστρέφουν τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής ο οποίος περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με συχνή άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος, συμβάλλουν στην καθυστέρηση του γήρατος. Έτσι είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στο διαιτολόγιό μας.

- Ρόδι
- Αβοκάντο (με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσιο σε λίπος και άρα θερμίδες)
- Άγρια φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα)
- Ξερά δαμάσκηνα
- Πεπόνι
- Όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνι, ακτινίδια, φράουλες, μάνκγο, γκρέιπ φρουτ)
- Αγκινάρες
- Καρότα
- Ντομάτες (κυρίως η σάλτσα ντομάτας)
- Πιπεριές όλων των χρωμάτων
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο)
- Σπαράγγια
- Ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί
- Κολοκυθόσπορος
- Τofu (τυρί από γάλα σόγιας)
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες, χέλι, πέστροφα, ρέγγα.
- Μαύρη σοκολάτα
- Κακάο

Συμπερασματικά, η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση της αντιγήρανσης.

Με την συνεργασία του Μιχάλη Μακρυλλού, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικού Διευθυντή Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Παλαιού Φαλήρου, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr