ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Φρένο στη φθορά του εγκεφάλου από το λάδι καρύδας

Ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον μπορεί να αποτελέσει η πλούσια σε λιπαρά οξέα διατροφή.

Φρένο στη φθορά του εγκεφάλου από το λάδι καρύδας

Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα τροφίμων καθυστέρησαν την εμφάνιση συμπτωμάτων της γήρανσης όπως τα προβλήματα ακοής και η απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα έβαλαν «φρένο» στη φθορά που προκαλεί η πάροδος του χρόνου στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που βρίσκονται πίσω από τη νέα μελέτη εκτιμούν ότι τα λιπαρά βοηθούν στην «επιδιόρθωση» του DNA των κυττάρων που υφίστανται καταστροφή.

Οι ειδικοί ανέλυσαν ποντίκια τα οποία διέθεταν ελαττωματικό σύστημα επιδιόρθωσης του DNA. Στους ανθρώπους το ελάττωμα αυτό προκαλεί το σύνδρομο Cockayne, το οποίο συνδέεται με πρόωρη γήρανση ήδη από την παιδική ηλικία - οι πάσχοντες έχουν κεφάλι μικρότερο από το φυσιολογικό, μικρό ύψος και «γηρασμένη» όψη. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο ήδη από τη γέννηση, έχουν προσδόκιμο ζωής τρία ως επτά έτη. Άλλοι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα στην αρχή της παιδικής ηλικίας και το προσδόκιμο ζωής τους είναι κάτω από 20 χρόνια - υπάρχουν όμως και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ασθενών που ζουν πολύ περισσότερο. Το σύνδρομο Cockayne πλήττει ένα στα 500.000 παιδιά αλλά η διάγνωσή του είναι άκρως δύσκολη.

Ελπίδες για το σύνδρομο Cockayne

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», ότι ποντίκια με το σύνδρομο που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά καθυστέρησαν να παρουσιάσουν σημάδια γήρανσης, όπως μείωση της ακοής και απώλεια βάρους. Παράλληλα, στα πειραματόζωα καθυστέρησε η γήρανση του εγκεφάλου, γεγονός που δίνει ελπίδες όχι μόνο για αντιμετώπιση του συνδρόμου Cockayne αλλά και για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Βίλχελμ Μπορ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέφερε: «Η μελέτη αυτή αποτελεί καλό νέο για τα παιδιά με σύνδρομο Cockayne καθώς σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία εναντίον του. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της γήρανσης, τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν λοιπόν ότι από τη νέα γνώση μπορούν να ωφεληθούν και τα άτομα με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον».

Οι κετόνες

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο εγκέφαλός μας έχει συνεχή ανάγκη για «καύσιμα» με τη μορφή είτε της ζάχαρης είτε των κετονών. Οι κετόνες αποτελούν τη... ρεζέρβα καυσίμων του εγκεφάλου και παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους κατά τις οποίες τα επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι χαμηλά, όπως όταν ένα άτομο κάνει δίαιτα ή νηστεύει.

Και αυτό διότι ο οργανισμός διασπά λίπη αν χρειάζεται ζάχαρη - κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγονται οι κετόνες. Από τα πειράματα φάνηκε ότι υπήρχε ιδιαιτέρως θετική επίδραση όταν τα ποντίκια λάμβαναν λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας όπως το έλαιο καρύδας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σε παιδιά με σύνδρομο Cockayne η πρόωρη γήρανση εμφανίζεται εξαιτίας του ότι ο μηχανισμός επιδιόρθωσης των κυττάρων είναι συνεχώς ενεργός.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι «τρώει» γρήγορα τα αποθέματα των κυττάρων κάνοντάς τα να γερνούν γρήγορα. «Ελπίζουμε με βάση τα ευρήματά μας ότι μια διατροφή πλούσια σε έλαιο καρύδας ή παρόμοια λιπαρά θα έχει θετική επίδραση στον οργανισμό, καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα θα λαμβάνουν επιπλέον καύσιμα και θα έχουν έτσι τη δύναμη να επιδιορθώνουν τις βλάβες τους» είπε από την πλευρά του ο Μόρτεν Σίμπιε-Κνούντσεν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Δανίας που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο μέταλλο προκαλεί πρόωρη γήρανση

Η μεσογειακή διατροφή «χαρίζει» χρόνια