ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την οστεοπόρωση

Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άντρες άνω των 50 ετών θα πάθουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους κάποιο μικρό ή μεγάλο κάταγμα που θα σχετίζεται με την οστεοπόρωση στα οστά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την οστεοπόρωση

Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί. Περιέχουν νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και μυελό των οστών, όπου δημιουργούνται τα κύτταρα του αίματος. Τα οστά συνεχώς "διαλύονται και ανακατασκευάζονται", σαν ένα έργο κατασκευής αυτοκινητόδρομου που δεν τελειώνει ποτέ. Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε την ικανότητα αυτής της αναδόμησης των οστών.

Για την εμποδίσετε τη δημιουργία πορώδους, εύθραυστου οστού καθώς μεγαλώνετε, θα πρέπει να παίρνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D. Το σώμα χρησιμοποιεί το ασβέστιο για μια σειρά λειτουργιών και αν δεν το βρίσκει από άλλες πηγές, θα το πάρει από τα οστά. Αλλά το ασβέστιο δεν είναι το μόνο συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην οεστεοπόρωση. Τα οστά αποτελούνται επίσης κατά το 1/3 από κολλαγόνο, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που τους δίνει την ευελιξία τους.

Ο σημαντικότερος διατροφικός παράγοντας για πιο γερά οστά είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είτε είναι μαγειρεμένα, είτε ωμά. Θα σας δώσουν όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη Κ, κάλιο και άλλα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να αναδομήσετε τα οστά σας.

Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική και επειδή το σώμα την κατασκευάζει με φυσικό τρόπο όταν εκτίθεται στον ήλιο, γι' αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να αφήνετε τον ήλιο να σας βλέπει τουλάχιστον 20 λεπτά/ημέρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται ποτέ να ξεχνάτε το αντηλιακό σας.

Δεύτερος παράγοντας είναι η πρωτεΐνη και, δη, το κολλαγόνο. Όσπρια, ψάρι και κρέας είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Επίσης το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι εξίσου σημαντικά, επειδή σας προσφέρουν μαγνήσιο. Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο στην καλή υγεία των οστών.

Φυσικά, δεν γίνεται να υπογραμμιστεί αρκετά η ανάγκη λήψης ασβεστίου μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλώνετε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να "εφοδιάζετε" τον οργανισμό σας με τα επαρκή "οικοδομικά υλικά" των οστών. Γι' αυτόν το λόγο, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Τέλος, ο οργανισμός χτίζει πιο γερά οστά, όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η σωματική άσκηση και κάθε δραστηριότητα που ασκεί πίεση στα οστά, κάνει τον οργανισμό να τα ενισχύει περισσότερο. Γι' αυτόν το λόγο. Είναι σώφρον να ασκείστε τακτικά, ειδικά όταν είστε ακόμα νέοι.

Διαβάστε επίσης:

Ο σημαντικός ρόλος της πρωτογενούς πρόληψης για την υγεία μας

Παπάγια: Δεν θα πιστεύετε τα οφέλη της για την υγεία

Δείτε πόσες θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα χρειάζεστε

Οστεοπόρωση: Πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D χρειάζεστε για να προστατευθείτε