ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τι πρέπει να «κόψετε» από τη διατροφή σας για να κερδίσετε χρόνια ζωής

Η μακροβιότητα είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων με την κληρονομικότητα να παίζει ρόλο σε ποσοστό 20-30%.

Τι πρέπει να «κόψετε» από τη διατροφή σας για να κερδίσετε χρόνια ζωής

Η κατάκτηση της μακροζωίας μπορεί να επιτευχθεί σε ένα βαθμό μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής βασισμένου στην πρόληψη και ειδικότερα την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος.

Ειδικά όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια πάθηση, έχουν π.χ. ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων στην οικογένεια, έχουν ένα λόγο παραπάνω να προσέχουν τη διατροφή και το βάρος τους, να μην καπνίζουν και να αθλούνται.

Έρευνα που έγινε σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, μας προτρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή βασισμένη στα λαχανικά και απαλλαγμένη κατά το δυνατόν από το κρέας.

Η έρευνα έγινε από γιατρούς της Mayo Clinic και διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τη θνησιμότητα.

bigstock Fresh and raw meat Ribeye Gr 102096281

Οι συγγραφείς ανέλυσαν 6 μελέτες, βασισμένες στις επιπτώσεις των κρεατοφαγικών και των χορτοφαγικών συνηθειών στα ποσοστά θνησιμότητας και στόχο να δώσουν στους γιατρούς συγκεκριμένες κατευθυντήριες σχετικά με το αν θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην τρώνε κρέας.

Αυτό που προέκυψε είναι ότι οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να τρώνε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας.

Οι γιατροί της κλινικής Μayo στην Αριζόνα, αφού ανέλυσαν τις υπάρχουσες έρευνες σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα από κάθε αίτιο είναι υψηλότερη για εκείνους με την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος μειώνεται τουλάχιστον στο μισό για εκείνους με την μικρότερη κατανάλωση κρέατος, ενώ στους χορτοφάγους (για περισσότερο από 17 χρόνια) παρατηρείται αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 3,6 χρόνια.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ακόμα και η μικρή αύξηση στην κατανάλωση κρέατος ή παραγώγων του οδηγεί σε μεγαλύτερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (όχι μόνο από καρδιαγγειακά προβλήματα).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Osteopathic Association.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που προκαλεί πρόωρη γήρανση στους άνδρες

5 αντιγηραντικά φρούτα για λαμπερό και φωτεινό δέρμα

Ποιες δίαιτες γερνάνε το δέρμα σας