ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Αερόβια v/s άσκηση με αντιστάσεις: Ποια προλαμβάνει τη γήρανση

Οι άνθρωποι που κάνουν κάποια μορφή αερόβιας άσκησης, όπως τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι, είναι πιο υγιείς στα γεράματα, συγκριτικά με όσους κάνουν ασκήσεις με αντιστάσεις, υποστηρίζει νέα γερμανική μελέτη.

Αερόβια v/s άσκηση με αντιστάσεις: Ποια προλαμβάνει τη γήρανση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ούρλιχ Λάουφς του Πανεπιστημίου της Λειψίας, μελέτησαν 266 εθελοντές που χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν επί έξι μήνες (τρία 45λεπτά την εβδομάδα) διαφορετικά προγράμματα άσκησης.

Η πρώτη ομάδα έκανε ασκήσεις αντοχής, η δεύτερη υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση και η τρίτη ασκήσεις αντίστασης για μυϊκή ενδυνάμωση.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κυτταρικές και άλλες αναλύσεις για να διαπιστωθούν οι επιδράσεις του κάθε είδους άσκησης στο σώμα.

trx

Οι ειδικοί είδαν ότι οι ασκήσεις αντοχής και, σε μικρότερο βαθμό, οι ασκήσεις υψηλής έντασης με διαλείμματα επιβραδύνουν ή και αναστρέφουν τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα βαράκια και τις άλλες ασκήσεις αντίστασης σε μηχανήματα γυμναστηρίου.

«Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις τρέχουσες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας ότι η άσκηση αντίστασης πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς την άσκηση αντοχής και να μην την υποκαθιστά», δήλωσε ο ερευνητής δρ Κρίστιαν Βέρνερ του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ.

Οι ελληνικής καταγωγής καθηγητές του βρετανικού Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Freeman του Νιούκασλ, Κωνσταντίνος Στέλλος και Ιωακείμ Σπυριδόπουλος, επισημαίνουν ότι «τα ευρήματα της νέας μελέτης σαφώς αναδεικνύουν το πλεονέκτημα της αεροβικής άσκησης αντοχής σε σύγκριση με την άσκηση αντίστασης, όσον αφορά την καρδιαγγειακή γήρανση».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Αντιγήρανση: Πόσες πρωτεΐνες την ημέρα εξασφαλίζουν υγιή γηρατειά

Μακροζωία: 5 τροφές για να ζήσετε περισσότερα χρόνια

Τροφές που γερνούν την επιδερμίδα & με ποιες να τις αντικαταστήσετε (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ