ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι συνήθειες στη μέση ηλικία που προστατεύουν από την άνοια

Πάνω από 900.000 άνθρωποι ζουν με άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα ποσοστά να αναμένεται να αυξηθούν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Οι συνήθειες στη μέση ηλικία που προστατεύουν από την άνοια

Ο αριθμός είναι επτά φορές υψηλότερος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μελέτες έχουν συνδέσει την ανάγνωση, τη γραφή και τα επιτραπέζια παιχνίδια με τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την καθυστέρηση της εκδήλωσης άνοιας έως και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, ο εθελοντισμός και η κηπουρική στη μέση ηλικία, είναι μεταξύ των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την άνοια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Μπράιτον και του Σάσεξ τονίζουν ότι ένας «πνευματικά, κοινωνικά και σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής» μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την πάθηση που «κλέβει» τη μνήμη.

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 1.200 Βρετανούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να δει πώς οι συνήθειες και το μορφωτικό τους επίπεδο επηρέασαν την απόδοση του εγκεφάλου τους σε μεγάλη ηλικία.

Διαπίστωσε ότι όσοι συνέχισαν τουλάχιστον έξι δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, είχαν την καλύτερη γνωστική απόδοση καθώς πλησίαζαν τα 70.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που αποκτούν νέες δεξιότητες, όπως η ικανότητα να μιλούν γαλλικά ή γερμανικά στα 40 τους, «μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας».

Η νέα μελέτη εξέτασε διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γνωστική έκπτωση.

anoia.jpg

Συμμετείχαν 1.184 εθελοντές που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1946.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη γνωστική τους λειτουργία στην ηλικία των οκτώ ετών.

Εξέτασαν επίσης το «γνωστικό τους απόθεμα», ένα συνδυασμό μορφωτικού επιπέδου στην ηλικία των 26 ετών, ενασχόλησης με δραστηριότητες αναψυχής στην ηλικία των 43 ετών και επαγγέλματος στην ηλικία των 53 ετών.

Αξιολογήθηκε επίσης η ικανότητα ανάγνωσης στην ηλικία των 53 ετών.

Όταν συμπλήρωσαν τα 69, τους ζητήθηκε να δώσουν εξετάσεις για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων τους.

Αυτό το τεστ είχε μέγιστη βαθμολογία το 100 και η μέση βαθμολογία μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν 92.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι απέδωσαν καλύτερα στο τεστ γνωστικής ικανότητας για 69χρονους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πετύχει καλύτερες βαθμολογίες σε αξιολογήσεις που έγιναν νωρίτερα στη ζωή τους και αφορούσαν τις γνωστικές δεξιότητες στην παιδική ηλικία, το γνωστικό απόθεμα και τις ικανότητες ανάγνωσης.

Όσοι είχαν πτυχίο, είχαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν είχαν τυπική εκπαίδευση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως, ότι το να συνεχίζει κανείς να μαθαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες που είχαν υιοθετήσει έξι ή περισσότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων, λέσχες, εθελοντική εργασία, κοινωνικές δραστηριότητες και κηπουρική, σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από τα άτομα που συμμετείχαν σε έως και τέσσερις δραστηριότητες αναψυχής.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dorina Cadar δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά γιατί υποδεικνύουν ότι η γνωστική ικανότητα συνδέεται με συγκεκριμένους παράγοντες και ένας πνευματικά, κοινωνικά και σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας».

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έκαναν επαγγελματική καριέρα, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικής ικανότητας στις ηλικία των 69 ετών, σε σύγκριση με όσους έκαναν ανειδίκευτη εργασία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.