ΥΓΕΙΑ

Πώς ωφελούμε την υγεία μας αν τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα

Σινάνη Αικατερίνη

Όλοι έχουμε ακούσει τη ρήση ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα».

Πώς ωφελούμε την υγεία μας αν τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το ίδιο ισχύει και για τις πατάτες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε χαλκό μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποτρέψει την άνοια.

Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε αφθονία στη φλούδα της πατάτας.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Hebei της Κίνας διαπίστωσαν ότι όσοι πρόσθεσαν χαλκό στην καθημερινή διατροφή τους, παρουσίασαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι 1,22 mg χαλκού την ημέρα, δηλαδή ποσότητα που βρίσκεται σε δύο πατάτες μεσαίου μεγέθους, ενίσχυσαν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και συνέβαλαν στην πρόληψη ασθενειών.

Οι συγγραφείς της μελέτης, προέτρεψαν όσους έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, να προσθέσουν χαλκό στην καθημερινή τους διατροφή, είτε με τη μορφή πατάτας είτε μέσω άλλων τροφών που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια.

«Ο χαλκός στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου», είπαν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φυσικό ιχνοστοιχείο ενεργοποιεί την απελευθέρωση σιδήρου, ο οποίος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γνωστική έκπτωση.

Το θρεπτικό συστατικό, θεωρείται επίσης σημαντικό για την ανάπτυξη των βρεφών, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των οστών.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες 19 έως 64 ετών να καταναλώνουν 1,2 mg την ημέρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χαλκό, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που σχετίζονται στενά με τη μάθηση και τη μνήμη.

Η άνοια επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει διάφορες αιτίες, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, γνωστή ως αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές ανάφεραν ότι οι σχέσεις μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης χαλκού και της γνωστικής λειτουργίας είναι πολύπλοκες, υπογράμμισαν ωστόσο τον μεταβολισμό της ενέργειας και τη νευροδιαβίβαση ως πιθανούς λόγους για τους οποίους ο χαλκός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Πιστεύεται ότι η έλλειψη χαλκού μπορεί να επιταχύνει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την άνοια, όπως για παράδειγμα την απώλεια μνήμης, τις γλωσσικές δυσκολίες και τα προβλήματα στη σκέψη και τη λογική.

Η πρόσληψη χαλκού πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να γίνει τοξικός.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 2.420 ενήλικων Αμερικανών για να διαπιστώσουν πώς επηρέαζε τη γνωστική λειτουργία ο χαλκός στη διατροφή, ειδικά σε όσους είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων για τέσσερα χρόνια, ενώ αξιολογούσαν τακτικά τη γνωστική λειτουργία τους μέσω μιας σειράς δεικτών.

Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τον περισσότερο χαλκό είχαν τις υψηλότερες γνωστικές βαθμολογίες.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης χαλκού και της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους Αμερικανούς, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου», είπαν.

Διευκρίνισαν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Πρόσφατη έρευνα προειδοποίησε ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν έως και 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια που κλέβει τη μνήμη λόγω του νερού της βρύσης.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μαλακότερο νερό ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, επειδή αυτό το νερό περιέχει χαμηλότερα επίπεδα μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και χαλκό.

Τα μέταλλα αυτά ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση στον εγκέφαλο, ενώ τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με 25% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.