ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ο ρόλος του ύπνου στην επιβράδυνση της γήρανσης

Όταν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δίνουν συμβουλές μακροζωίας, συνήθως αναφέρονται στην αξία της διατροφής και της άσκησης.

Ο ρόλος του ύπνου στην επιβράδυνση της γήρανσης

Σύμφωνα με τη Seema Bonney, γιατρό και διευθύντρια του Κέντρου Αντιγήρανσης & Μακροζωίας της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, ο ρόλος του ύπνου είναι εξίσου σημαντικός.

«Αν υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, αυτό είναι ο ύπνος», λέει η Bonney.

«Είναι κάτι που πρέπει να βελτιστοποιήσετε αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, άρα και τη διάρκεια ζωής σας».

Δεν μπορούμε να μιλάμε για μακροζωία χωρίς να μιλάμε για τον ύπνο

Παρότι ο ύπνος φαίνεται σαν μια παθητική διαδικασία, στην πραγματικότητα ενεργοποιεί ευεργετικές βιολογικές δραστηριότητες. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας απομακρύνει τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες, η υπόφυση απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα να αναπτυχθεί και να αποκαταστήσει πιθανές βλάβες και το ανοσοποιητικό μας μπαίνει σε λειτουργία άμυνας και προστασίας.

Χάρη σε αυτές τις διεργασίες, ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο καλός ύπνος αποτελεί έναν από τους οκτώ πιο σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Είναι επίσης περίπλοκα συνδεδεμένος με το ανοσοποιητικό και την ικανότητα να κρατά μακριά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

«Πολλές μελέτες τεκμηριώνουν ξεκάθαρα πώς η βελτιστοποίηση του ύπνου και της υγιεινής ύπνου είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί η Bonney.

Δεκαετίες έρευνας μάς λένε ότι τόσο ο πολύς όσο και ο λίγος ύπνος, αποτελούν εμπόδιο στη μακροζωία. «Ακούω τόσους πολλούς ανθρώπους να λένε "Θα κοιμηθώ όταν πεθάνω". Η αλήθεια είναι ότι θα πεθάνεις νωρίτερα αν δεν κοιμηθείς» προσθέτει.

Πώς να κοιμάστε για να αυξήσετε το προσδόκιμο της ζωής σας

Ο ύπνος είναι προσωπικός και οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Με αυτό το δεδομένο, 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα θεωρούνται γενικά ένα καλό παράθυρο για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής.

Εκτός όμως από τον χρόνο παραμονής στο κρεβάτι, σημασία έχει και η ποιότητα του ύπνου σας.

«Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που έζησαν περισσότερα χρόνια, είχαν πιο αυστηρά, σταθερά προγράμματα ύπνου και αφύπνισης», προσθέτει η Bonney, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι ζουν πολλά χρόνια, τείνουν να ξυπνούν και να πηγαίνουν για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μια νύχτα κακού ύπνου δεν βλάπτει την υγεία, όπως το να μην πάτε μια φορά στο γυμναστήριο δεν θα υπονομεύσει τη φυσική σας κατάσταση ή το να φάτε ένα επεξεργασμένο γεύμα δεν θα καταστρέψει το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Για την επίτευξη συνεχούς και ποιοτικού ύπνου, είναι απαραίτητο να απενεργοποιείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, να διασφαλίζετε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι σκοτεινό και ήσυχο και να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα που βοηθά στον ύπνο, όπως το γλυκινικό μαγνήσιο.

Είναι επίσης απαραίτητο να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης, να φροντίζετε την υγεία του εντέρου σας και να εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας .

Η ξεκούραση είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και την μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας. Όσον αφορά τη μακροζωία, ο βαθύς και σταθερός ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε μια μακρά και υγιή ζωή.

Πηγή: mindbodygreen.com