ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς ωφελείτε τον εγκέφαλό σας τρώγοντας ένα αυγό την εβδομάδα

Σινάνη Αικατερίνη

Αν και αποτελούν πλήρη τροφή λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων για την επίδρασή τους στην υγεία.

Πώς ωφελείτε τον εγκέφαλό σας τρώγοντας ένα αυγό την εβδομάδα

Νέα μελέτη ωστόσο, επιβεβαιώνει τα οφέλη των αυγών και για την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση ενός αυγού την εβδομάδα, συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 47% σε σύγκριση με την κατανάλωση αυγών λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Όσοι κατανάλωναν αυγά είχαν μειωμένη συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πόσο ωφέλιμα είναι τα αυγά;

Για χιλιάδες χρόνια τα αυγά αποτελούσαν βασική τροφή σε όλο τον κόσμο. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Πριν από μερικές δεκαετίες άρχισαν να ενοχοποιούνται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της κακής χοληστερόλης και κατά συνέπεια στον κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Πλέον έχει γίνει σαφές ότι δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη τα αυγά, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά των τροφών.

Αυγά και Αλτσχάιμερ: Ποια είναι η σχέση;

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και, παρά τις δεκαετίες έρευνας, δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ οι τρόποι επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου είναι ανεπαρκείς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χολίνη είναι σημαντική για τη γνωστική λειτουργία. Έχει επίσης εντοπιστεί μια πιθανή σχέση μεταξύ της μέτριας πρόσληψης χολίνης και του μειωμένου κινδύνου άνοιας. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης, τα αυγά είναι η «κορυφαία πηγή» χολίνης στη διατροφή.

Η χολίνη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Είναι, μεταξύ άλλων, πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις κυτταρικές μεμβράνες και έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, «η χολίνη ρυθμίζει την έκφραση βασικών γονιδίων που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις γνωστικές λειτουργίες μέσω επιγενετικών μηχανισμών».

Ο οργανισμός μας μπορεί να συνθέσει χολίνη, όχι όμως σε ποσότητες ικανές να καλύψουν όλες τις ανάγκες του σώματος, οπότε πρέπει κάποια ποσότητα να λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

Εκτός από τη χολίνη, τα αυγά περιέχουν απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάμε.

Μειωμένος κίνδυνος και λιγότερη συσσώρευση πρωτεϊνών

Η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 1.024 ηλικιωμένους με μέσο όρο ηλικίας 81,4 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε ετήσιους ελέγχους και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, ενώ οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για μια μέση περίοδο 6,7 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λίγο πάνω από το 25% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον ένα αυγό την εβδομάδα, είχαν 47% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ένα αυγό το μήνα ή λιγότερο.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 578 συμμετεχόντων μετά το θάνατό τους. Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ένα ή περισσότερα αυγά κάθε εβδομάδα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Συνέργεια χολίνης και ωμέγα-3

Συνολικά, οι συγγραφείς υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αυγού την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Εξηγούν ότι η χολίνη και τα ωμέγα-3 στα αυγά, μπορεί να έχουν «συνεργιστική» δράση, καθώς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου κατά τη γήρανση.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν επίσης προηγούμενη έρευνα που αποδεικνύει ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και χολίνης.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «αφού επιβεβαιωθούν από κλινικές δοκιμές, αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία για τη μείωση του κινδύνου του πληθυσμού να αναπτύξει Αλτσχάιμερ».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Nutrition.