ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Καφές και τρέμουλο

Είμαι 56 ετών και τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ότι μετά τον καφέ τρέμουν τα χέρια μου. Οφείλεται στον καφέ ή σε κάτι άλλο; Πρέπει να ανησυχώ;

Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε κάτι σοβαρό είναι ο εξής: Τεντώστε το χέρι σας με την παλάμη προς τα επάνω και ακουμπήστε πάνω ένα κομμάτι χαρτί. Αν το χέρι σας τρέμει λίγο, μην ανησυχήσετε. Είναι ένδειξη φυσιολογικού τρόμου (όπως λέγεται επιστημονικά το τρέμουλο).

Το τρέμουλο αυτό συμβαίνει σε όλους και μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες ή την έλλειψη ύπνου, επειδή και τα δύο προκαλούν υπερπαραγωγή της ορμόνης του στρες, της αδρεναλίνης.

Το κοινό τρέμουλο των χεριών συνήθως είναι ανώδυνο και δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος.

Θεραπεία δεν υπάρχει, αλλά η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή, δηλαδή καφέ, τσάι, προϊόντα με σοκολάτα, ενεργειακά ροφήματα κλπ., μπορεί να βοηθήσει. Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη είναι διεγερτική και μπορεί να επιτείνει το τρέμουλο.

Αν πάντως τρέμει μόνο το ένα χέρι σας όταν είναι ακίνητο και ταυτόχρονα παρατηρείτε επιβράδυνση της κίνησης ή της ομιλίας, πρέπει να σας δει γιατρός.