ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα MIND: Τι περιλαμβάνει η δίαιτα που προλαμβάνει άνοια και Αλτσχάιμερ

Η δίαιτα MIND είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που στόχο έχει την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ με κατανάλωση τροφίμων που κάνουν καλό στο μυαλό.

Δίαιτα MIND: Τι περιλαμβάνει η δίαιτα που προλαμβάνει άνοια και Αλτσχάιμερ

Οι σχεδιαστές της δίαιτας υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ακολουθώντας συνδυασμό της δίαιτας DASH με τη μεσογειακή διατροφή, ακόμα κι αν δεν την ακολουθεί αυστηρά.

Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Πρέπει κανείς να δίνει έμφαση σε 10 ομάδες τροφίμων που ωφελούν το μυαλό: σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα υπόλοιπα είδη λαχανικών, καρύδια, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγει τα ανθυγιεινά τρόφιμα πέντε άλλων ομάδων: κόκκινα κρέατα, βούτυρο/σκληρές μαργαρίνες, τυριά, γλυκά και τηγανητά φαγητά/φαστ φουντ.

Καθημερινά πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς και μία σαλάτα και ένα ξεχωριστό λαχανικό. Πρέπει επίσης να πίνει ένα ποτηράκι κρασί. Τις περισσότερες μέρες πρέπει να τρώει ξηρούς καρπούς ως σνακ και μέρα παρά μέρα μισό φλιτζάνι φασόλια.

Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώει πουλερικά και μισό φλιτζάνι μούρα (καλύτερα να είναι βατόμουρα), ενώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πρέπει να τρώει ψάρι. Όπως και στη μεσογειακή διατροφή, το κύριο πρόσθετο λίπος της διατροφής είναι το ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης:

Η υγιεινή δίαιτα που ρίχνει το ουρικό οξύ