ΥΓΕΙΑ

Στομαχόπονος: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε ανάλογα με την αιτία του

Είτε οφείλεται στο στρες είτε στη δυσκοιλιότητα είτε σε κάποια άλλη αιτία, δείτε τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό στομαχόπονο.

Στομαχόπονος: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε ανάλογα με την αιτία του

Ο στομαχόπονος είναι ένα ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες, από τις πιο «αθώες», όπως ένα βαρύ γεύμα, μέχρι αρκετά σοβαρές, όπως ένας καρκίνος.

Ο χρόνιος πόνος σίγουρα επιβάλλει την επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση, ενώ ο ισχυρός πόνος που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα συνιστά αφορμή για επίσκεψη στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, ο στομαχόπονος μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά μέτρα στο σπίτι.

ponos sto stomaxi

Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του στομαχόπονου και τι πρέπει να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε.

1. Στομαχόπονος λόγω στρες

Τι πρέπει να κάνετε: Να πάτε έναν περίπατο

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το στρες να «χτυπάει» στο στομάχι, καθώς η επικοινωνία του εγκεφάλου με το γαστρεντερικό σύστημα είναι πολύ ισχυρή. Οι βιολογικές εκδηλώσεις του στρες στο σώμα καθιστούν τα νεύρα της γαστρεντερικής οδού υπερευαίσθητα, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους συμπτώματα όπως ο πόνος, οι κοιλιακές κράμπες ή ακόμα και η ναυτία. Το καλύτερο «γιατρικό» στην περίπτωση αυτή είναι μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως ένας περίπατος στη φύση.

2. Στομαχόπονος λόγω δυσκοιλιότητας

Τι πρέπει να κάνετε: Μπάνιο σε άλατα Epsom

Αν ο πόνος εκδηλώνεται σχετικά χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, μπορεί να οφείλεται στη δυσκοιλιότητα. Ιδιαίτερα βοηθητικά για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι τα συμπληρώματα μαγνησίου, ωστόσο και τα άλατα Epsom (θειικό μαγνήσιο) είναι μια καλή λύση. Ετοιμάστε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο στο οποίο θα προσθέστε 1,5 φλιτζάνι άλατα και αφήστε το θειικό μαγνήσιο να κάνει τη δουλειά του. Τα άλατα Epsom λειτουργούν ως καθαρτικό αύξησης όγκου, που σημαίνει ότι αυξάνουν τα επίπεδα υγρών στο έντερο ώστε να σας απαλλάξουν από τη δυσκοιλιότητα.

3. Στομαχόπονος λόγω κράμπας

Τι πρέπει να κάνετε: Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας και εφαρμόστε θερμότητα

Το τσάι μέντας έχει φυσική αντισπασμωδική δράση κι έτσι προωθεί τη διαστολή του εντέρου και σταματά την κράμπα. Η χρήση θερμοφόρας για περίπου 20 λεπτά μπορεί επίσης να σας προσφέρει έξτρα ανακούφιση, καθώς αυξάνει τη ροή αίματος προς την κοιλιά ώστε να χαλαρώσουν οι μύες και να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες συσπάσεις.

4. Στομαχόπονος λόγω ναυτίας

Τι πρέπει να κάνετε: Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ

Το τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι μια δοκιμασμένη λύση ενάντια στη ναυτία. Μπορείτε να το απολαύσετε ως αφέψημα ή να το προμηθευτείτε σε μορφή συμπληρώματος ή και καραμέλας.

5. Στομαχόπονος λόγω διάρροιας

Τι πρέπει να κάνετε: Ενυδατωθείτε

Η διάρροια είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης και επιβάλλει την επαρκή ενυδάτωση –κυρίως με νερό, αλλά και με σούπες και τσάι χωρίς ζάχαρη. Η επάρκεια υγρών είναι αναγκαία ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό ο παθογόνος μικροοργανισμός που προκάλεσε τη λοίμωξη. Η πρόσληψη υγρών θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε την αφυδάτωση, που αποτελεί συχνά συνέπεια της διάρροιας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν δοκιμάστε κάποια από τις παραπάνω λύσεις και δεν είδατε τα επιθυμητά αποτελέσματα ή αν οι κρίσεις στομαχόπονου συμβαίνουν αρκετές φορές τον μήνα. Μπορεί οι ενοχλήσεις που νιώθετε να οφείλονται σε κάποια γαστρεντερική διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ή να πρέπει να κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας, καθώς είναι πιθανό τα συμπτώματά σας να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης φυτικών ινών ή κάποιας τροφικής ευαισθησίας.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Πόνος στην κοιλιά: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι είναι σοβαρός

Ξαφνικός πόνος στον αφαλό: Οι 5 πιθανές αιτίες

Πόνος στην κοιλιά: Τι δείχνει όταν είναι δεξιά και τι όταν είναι αριστερά