ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Σε ποια ποσότητα μειώνει τον κίνδυνο η σοκολάτα

Λίγη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τη διάθεσή μας αλλά και την υγεία της καρδιάς μας, μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, μιας σοβαρής πάθησης που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα σε όλο το σώμα.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Σε ποια ποσότητα μειώνει τον κίνδυνο η σοκολάτα

Αυτό είναι το… γλυκό συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι μια μικρή ποσότητα σοκολάτας έχει σημαντικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Τα σχετικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο.

sokolates

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τσαγιακρίτ Κριταναγουόνγκ από την Ιατρική Σχολή Άικαν του Πανεπιστημίου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν έως και τρεις σοκολάτες κάθε μήνα φάνηκε να έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν ποτέ σοκολάτα.

Από την άλλη όμως, όσοι έτρωγαν πολλή σοκολάτα –σε καθημερινή βάση– είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα οφέλη της σοκολάτας για την καρδιά προκύπτουν από τα φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες που υπάρχουν στο κακάο οι οποίες βελτιώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και ταυτόχρονα καταπολεμούν επικίνδυνες φλεγμονές. Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση σοκολάτας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 70%) ώστε να απολαύσουμε τα παραπάνω καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Κριταναγουόνγκ αναφέρει: «Η σοκολάτα αποτελεί σημαντική πηγή φλαβονοειδών, τα οποία συνδέονται με λιγότερες φλεγμονές και αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Επίσης, τα φλαβονοειδή αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος, το οποίο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, η σοκολάτα συχνά περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Έτσι, θα έλεγα ότι η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία».

Δείτε κι αυτό:

Ρυτίδες στο μέτωπο: Τι αποκαλύπτουν για την καρδιά

Ύπνος: Η διάρκεια που αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό

Υγεία καρδιάς: Ποιες τροφές την ωφελούν και ποιες τη βλάπτουν