ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Παρά τα μέτρα πουλαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων, ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμένειυψηλός.
Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Παρά τα μέτρα πουλαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων, ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμένειυψηλός.








Το κοτόπουλο καιο μοσχαρίσιος κιμάς είναι πρώτα στη λίστα με τα επικίνδυνα κρέατα, σύμφωνα με τηνοργάνωση καταναλωτών CSPI.Παράλληλα, ο περιβαλλοντικός οργανισμός EWG δημοσίευσε πρόσφατα μια εκτενή ανάλυση σχετικά μετα βακτήρια που βρίσκονται στο κρέας και είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.







Η ασφάλεια τωντροφίμων πρέπει να διασφαλίζεται πριν αυτά φτάσουν στον καταναλωτή, όμως «χρειάζεταιμεγάλη προσοχή και στην κουζίνα», δηλώνει ο Δρ Ρόμπερτ Τοξ, υποδιευθυντής τουΤμήματος Τροφικών Δηλητηριάσεων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τωνΗΠΑ.







Τι πρέπει νακάνουν λοιπόν οι καταναλωτές;







Στο κατάστημα







Μελέτη πουδημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι πολλά παιδιάεκτίθενται στο ωμό κρέας όταν βρίσκονται στο κάθισμα του καροτσιού στο σούπερμάρκετ. Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά μακριά απότα προϊόντα, καθώς μπορεί να βακτήρια να μεταφερθούν. Επίσης, το ωμό κρέας καιτα θαλασσινά θα πρέπει να τοποθετούνται χωριστά από τα υπόλοιπα προϊόντα.







Αποθήκευσηφρέσκων προϊόντων







Το κρέας θα πρέπεινα αποθηκεύεται σε αεροστεγείς συσκευασίες για να μη μεταφέρονται οι παθογόνοιοργανισμοί. Ορισμένα βακτήρια αναπτύσσονται μέσα στο ψυγείο, οπότε θα πρέπει ελέγχεταισυστηματικά η θερμοκρασία του. Στο ψυγείο η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4βαθμούς και στον καταψύκτη πρέπει να είναι -17 ή και λιγότερο.







Αποθήκευσημαγειρεμένου φαγητού





Τα βακτήρια ξεκινούν να αναπτύσσονται σεθερμοκρασία δωματίου, οπότε τα γεύματα που δεν καταναλώθηκαν πρέπει νατοποθετούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξη περίπου εντός δύο ωρών από τη στιγμή πουμαγειρεύτηκαν.