ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε σε ποιες τροφές «παραμονεύει» η ζάχαρη

Μια νέα καμπάνια έχει ξεκινήσει στη Βρετανία ώστε οι καταναλωτές να ενημερωθούν πληρέστερα για την περιεκτικότητα ζάχαρης στις τροφές και να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης σε καθημερινή βάση.
Δείτε σε ποιες τροφές «παραμονεύει» η ζάχαρη

Μια νέα καμπάνια έχει ξεκινήσει στη Βρετανία ώστε οι καταναλωτές να ενημερωθούν πληρέστερα για την περιεκτικότητα ζάχαρης στις τροφές και να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης σε καθημερινή βάση.

Βασικός στόχος της καμπάνιας Action on Sugar είναι να μάθει το κοινό που «κρύβεται» η ζάχαρη και οι εταιρείες να περιορίσουν τις ποσότητες που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.

Μερικές τροφές που δε μας περνούν από το μυαλό περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Σύμφωνα με το BBC, πέντε από αυτές είναι το γιαούρτι, η σάλτσα τομάτας, η λαχανοσαλάτα με μαγιονέζα, το ψωμί ή ακόμη και το νερό.

Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά δεν περιέχουν απαραίτητα μικρές ποσότητες ζάχαρης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το γιαούρτι. Η ζάχαρη χρησιμοποιείται ώστε να διατηρηθεί η γεύση όταν αφαιρούνται τα λιπαρά. Ένα γιαούρτι 150 γραμμαρίων με 0% λιπαρά μπορεί να περιέχει έως και 20 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή πέντε κουταλιές του γλυκού, αναφέρει η οδηγία της καμπάνιας. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου στο μισό της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες (50 γραμμάρια) και στο ένα τρίτο της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες (70 γραμμάρια).

«Το πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές θέλουν να περιορίσουν τα λιπαρά όμως θέλουν τη γεύση και την υφή ενός προϊόντος με κανονικά λιπαρά», δηλώνει η διαιτολόγος Σάρα Σένκερ. «Για να γίνει αυτό, άλλα συστατικά όπως η ζάχαρη αντικαθιστούν τα λιπαρά. Εάν οι καταναλωτές επιθυμούν να τρώνε πιο υγιεινά πρέπει να αποδεχθούν τη διαφορετική γεύση.»

Η σάλτσα τομάτας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όμως οι συσκευασμένες σάλτσες μπορεί να περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Συχνά, οι παραγωγοί προσθέτουν τη ζάχαρη για να εξουδετερώσουν την οξύτητα της τομάτας. Μια συσκευασία 150 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει πάνω από 40 γραμμάρια ζάχαρης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τέσσερις κουταλιές του γλυκού.

Οι κρεμώδεις σαλάτες του εμπορίου, όπως η μαγιονέζα με καρότο και λάχανο, προσθέτουν περιττές ποσότητες ζάχαρης στο καθημερινό μας γεύμα. Η μαγιονέζα είναι ο βασικός «ένοχος» σε αυτήν την περίπτωση. Μια κουταλιά 50 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει έως και 4 γραμμάρια ζάχαρης.

Το ψωμί ως συνοδευτικό σε ένα γεύμα προσθέτει ακόμη λίγη ποσότητα ζάχαρης στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Η περιεκτικότητα ζάχαρης σε μια φέτα λευκό ψωμί μπορεί να φτάνει έως και τα 3 γραμμάρια.


Η καμπάνια τονίζει ότι ακόμη και το νερό μπορεί να περιέχει επιπλέον ζάχαρη. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα είδη εμφιαλωμένου νερού με γεύση και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, ένα μπουκάλι 500 ml μπορεί να περιέχει έως και 15 γραμμάρια ζάχαρης.

Η καμπάνια Action on Sugar προτρέπει τους καταναλωτές να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή τους ώστε να αποφύγουν σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε σε ποιες τροφές κρύβεται η ζάχαρη (βίντεο)

H «καλή» και η «κακή» ζάχαρη στη διατροφή μας

Πώς να καταπολεμήσετε τον εθισμό στη ζάχαρη

Το γονίδιο που κάνει τις γυναίκες να λατρεύουν τα γλυκά!