ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά μπορείτε να τρώτε ακόμα και κάθε μέρα

Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά την ισχυρή δύναμη των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα, όλοι άρχισαν να ψάχνουν τις καλύτερες πηγές για αυτές τις πολύτιμες ουσίες.

Αυτά μπορείτε να τρώτε ακόμα και κάθε μέρα

Γρήγορα αποδείχτηκε ότι τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα πολύχρωμα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Τώρα πια, οι επιστήμονες τα εντόπισαν και σε άλλες τροφές.

Ζυμαρικά από αλεύρι ολικής άλεσης

Αυτά τα ζυμαρικά, όπου το αλεύρι ολικής άλεσης αναγράφεται στην συσκευασία τους ως το πρώτο και κύριο συστατικό, περιέχουν τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλες ποικιλίες ζυμαρικών, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Scranton. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν επιδρούν θετικά στην πίεση του αίματος, ενώ τα επίπεδα αντιοξειδωτικών συγκρίνονται με εκείνα στα φρούτα και τα λαχανικά.

Ποπκόρν

Το ποπκόρν έχει 4 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τον μέσο όρο που βρίσκονται στα φρούτα. Το ποπκόρν είναι 100% τροφή ολικής άλεσης αφού ο σπόρος δεν υπόκειται σε κάποια επεξεργασία μέχρι να μαγειρευτεί.

Αυγά

Μπορεί να περιέχουν μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως είναι η λουτεΐνη, αλλά έρευνα του πανεπιστημίου του Tufts στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο τρόπος που ο οργανισμός του ανθρώπου απορροφάει την λουτεΐνη από το αυγό, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από εκείνον που ακολουθεί για να πάρει την λουτεΐνη από άλλες, πιο πλούσιες στην ουσία αυτή πηγές, όπως είναι το σπανάκι. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι ένα αυγό περιέχει μόλις το 5% της λουτεΐνης που υπάρχει σε 1/4 της κούπας σπανάκι, ο οργανισμός μας την απορροφάει 3 φορές πιο αποτελεσματικά.

Φασόλια

Έρευνες έχουν δείξει ότι, ενώ όλα τα κονσερβοποιημένα φασόλια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα μικρά κόκκινα φασόλια έχουν τα υψηλότερα επίπεδα, ακολουθούμενα από τα σκούρα κόκκινα φασόλια και τα μαύρα φασόλια. Στην πραγματικότητα, τα πιο σκούρα κονσερβοποιημένα φασόλια έχουν όσο τρεις φορές περισσότερες φυτοχημικές ενώσεις που εξαφανίζουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα σας και την βλάβη των νεφρών, σε σύγκριση με τα λευκά, μεγάλα φασόλια.

Γιαούρτι

Μόλις 1 κούπα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά παρέχει τουλάχιστον το 25% της συνιστώμενης ημερηίσας ποσότητας σε ριβοφλαβίνη, το ίδιο που υπάρχει σε 1 φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι. Αν και η ριβοφλαβίνη (τύπος βιταμίνης Β) δεν είναι η ίδια ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας, είναι εντούτοις κρίσιμη για την βοήθεια που παρέχει σε άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Χωρίς αυτή, η γλουταθειόνη, η οποία είναι μέσα στα κύτταρά μας, μπορεί να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.

Διαβάστε επίσης:

Κάνετε επιδρομή κάθε βράδυ στο ψυγείο; Δείτε γιατί!

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που θα σώσουν τα πνευμόνια σας!

Αναγνωρίζετε αυτές τις τροφές; (φωτογραφίες)

Δείτε ποιο είναι το πιο παχυντικό πρωινό